Έκρηξη σκόνης και αερίου σε κομήτη κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble
Το τροχιακό τηλεσκόπιο Hubble φωτογράφισε έναν γιγάντιο πίδακα σκόνης και αερίων που εμφανίστηκε ξαφνικά στον κομήτη Τεμπελ 1, ο οποίος πρόκειται να βομβαρδιστεί τον επόμενο μήνα από το διαστημικό σκάφος Deep Impact της NASΑ.
36
Το τροχιακό τηλεσκόπιο Hubble φωτογράφισε έναν γιγάντιο πίδακα σκόνης και αερίων που εμφανίστηκε ξαφνικά στον κομήτη Τεμπελ 1, ο οποίος πρόκειται να βομβαρδιστεί τον επόμενο μήνα από το διαστημικό σκάφος Deep Impact της NASΑ.
Όπως όλοι οι κομήτες, ο Τεμπλ1 είναι μια «βρόμικη χιονόμπαλα», ένα σαθρό μείγμα πάγων και σκόνης. Ο πίδακας που καταγράφηκε στις 14 Ιουνίου δημιουργήθηκε πιθανότατα από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία εξαέρωσε τμήματα πάγου και προκάλεσε έτσι την εκτίναξη υλικού.
Ο πίδακας, που εμφανίστηκε στην πλευρά του κομήτη που κοιτά προς τον Ήλιο επεκτάθηκε σε διάστημα επτά ωρών σε απόσταση 2.240 χιλιομέτρων από τον πυρήνα του κομήτη.
Οι αστρονόμοι ελπίζουν να δουν παρόμοια «πυροτεχνήματα» στις 4 Ιουλίου, όταν το σκάφος Deep Impact εκτοξεύσει ένα χάλκινο βλήμα στην καρδιά του κομήτη, προκειμένου να αποκαλύψει το εσωτερικό του για ανάλυση.
Το Hubble και το Deep Impact θα μελετήσουν τα συντρίμμια, ελπίζοντας να συγκεντρώσουν νέα στοιχεία για τα δομικά υλικά από τα οποία σχηματίστηκε το Ηλιακό Σύστημα.
Ο Τεμπλ 1 έχει μήκος 14 χιλιόμετρα και πλάτος τέσσερα και φωτογραφήθηκε από απόσταση 120 εκατ. χιλιομέτρων. Όπως σχολιάζει ανακοίνωση της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), ο πυρήνας του Τεμπλ 1 μόλις που διακρίνεται από αυτή την απόσταση -παρατήρησή του μπορεί να συγκριθεί με το να βρίσκεται κάποιος στη Μαδρίτη και να προσπαθεί να δει μια πατάτα στη Στοκχόλμη!
Ο πίδακας που εμφανίστηκε στις 14 Ιουνίου αναμένεται να έχει εξαφανιστεί σε διάστημα μερικών ημερών. Η εκτίναξη υλικού που αναμένεται κατά τον βομβαρδισμό της 4ης Ιουλίου δεν αποκλείεται να είναι ορατή και με γυμνό μάτι από ορισμένες περιοχές του Δυτικού Ημισφαιρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καλύτερη επίθεση στο Conference League η ΑΕΚ
- Ταϊβάν: Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από άνδρα που κρατούσε μαχαίρι – Ο δράστης σκοτώθηκε σε αστυνομική καταδίωξη
- Κρήτη: 785 μετανάστες μέσα σε ένα 24ωρο – Στο Ρέθυμνο οι 545 της Αγίας Γαλήνης
- New Year’s Resolution: Με το νέο multistyler της Dyson λέμε #nomorebadhairdays για το 2026
- ΚΚΕ: Ο διπλασιασμός των παγίων στα τιμολόγια του νερού, προπομπός νέων αυξήσεων στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησής του
- Άρης: Ερωτηματικό η συμμετοχή του Γένσεν στο παιχνίδι με τον Αστέρα
- Από τα χωράφια στη γεωπολιτική: Πώς το δίλημμα «βούτυρο Vs όπλων» της ΕΕ έβγαλε τους αγρότες στους δρόμους
- «Για να είσαι επιτυχημένος πρέπει να είσαι σέξι με έναν straight τρόπο»: Ο Μπεν Γουίσοου παρατηρεί τη λίμπιντο της Νέας Υόρκης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 19.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/hessamoddin-jafari-Rjs0QP4wL9E-unsplash-128x85.jpg)












































![Πούτιν: «Η Ρωσία θα απαντήσει» στην επίθεση στο τάνκερ – Νοτιοδυτικά της Κρήτης έγινε το πλήγμα [Χάρτης]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-19T094316Z_1939216225_RC2LJIAD5XVQ_RTRMADP_5_RUSSIA-PUTIN-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442