Φάρμακα κατά της χοληστερόλης προλαμβάνουν και τον καρκίνο
Οι στατίνες, ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της χοληστερόλης, μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης επτά συχνών μορφών καρκίνου, προκύπτει από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη. Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, ίσως θα πρόκειται για «φάρμακο-θαύμα».
Οι στατίνες, ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της χοληστερόλης, μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης επτά συχνών μορφών καρκίνου, προκύπτει από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν μισό εκατομμύριο Αμερικανούς βετεράνους για διάστημα επτά ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν στατίνες αντιμετώπιζαν περίπου 50% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, του παγκρέατος, και του οισοφάγου.
«Πρόκειται πιθανότατα για "φάρμακο-θαύμα" όπως η ασπιρίνη», η οποία επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου, σχολιάζει στο Reuters ο Βίκας Κουράνα του Ιατρικού Κέντρου Overton Brooks στη Λουιζιάνα, επικεφαλής της μελέτης.
Η προστατευτική δράση των στατινών εξετάστηκε ξεχωριστά για κάθε τύπο καρκίνου, και τα τελευταία αποτελέσματα, που αφορούν τον καρκίνο του οισοφάγου και του παγκρέατος, παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε συνέδιο γαστρεντερολογίας. Η μελέτη που αφορούσε τον καρκίνο του μαστού έχει μικρότερη αξιοπιστία, δεδομένου ότι στο δείγμα υπήρχαν μόνο 40.000 γυναίκες.
Σε κάθε περίπτωση, οι μελέτες δείχνουν απλώς ότι οι στατίνες σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, αλλά δεν αποδεικνύουν αιτιολογική σχέση, ότι δηλαδή ήταν σίγουρα οι στατίνες που μείωσαν το ρίσκο.
Όπως σχολιάζουν στο New Scientist ανεξάρτητοι ειδικοί, τα άτομα που έπαιρναν στατίνες για να μειώσουν τη χοληστερόλη πιθανότατα ακολουθούσαν και άλλες συμβουλές για την προστασία της καρδιάς και του οργανισμού τους γενικότερα, όπως το να βελτιώσουν τη διατροφή τους.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας