Τετραήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στα έργα και τις ημέρες του Ιάννη Ξενάκη
Ξεκινά την Τρίτη στη Στοά του Βιβλίου η έκθεση Ιάννη Ξενάκη, ενώ από την Τετάρτη πραγματοποιείται, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, το τριήμερο διεθνές συμπόσιο Ιάννης Ξενάκης. Στόχος της έκθεσης, να προβάλει το δημιουργικό εύρος του συνθέτη.
Ξεκινά την Τρίτη στη Στοά του Βιβλίου η έκθεση Ιάννη Ξενάκη, ενώ από την Τετάρτη πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, το τριήμερο διεθνές συμπόσιο Ιάννης Ξενάκης. Στόχος της έκθεσης, να προβάλει το δημιουργικό εύρος του κορυφαίου συνθέτη.
Η έκθεση προβάλλει ένα πλούσιο υλικό από ηχογραφήματα, βιβλία, μπροσούρες, άρθρα με σπάνιες συνεντεύξεις του Ιάννη Ξενάκη, δημοσιεύματα, φωτογραφίες, προγράμματα συναυλιών, παρτιτούρες.
Η πολλαπλή αυτή προβολή της πνευματικότητας του πρωτοποριακού Ελληνα συνθέτη, ο οποίος τάραξε τα νερά της παγκόσμιας μουσικής μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, διευκολύνει τον περιηγητή της έκθεσης να περιηγηθεί στους πολλαπλούς κόσμους του συνθέτη.
Η φωνογραφική παρουσία του Ιάννη Ξενάκη, η μεγαλύτερη σε αριθμό για Έλληνα μουσουργό, έχει αντιμετωπισθεί με ιδιαίτερη φροντίδα. Από το 1958 μέχρι τον Απρίλιο του 2005 έχουν εντοπισθεί 337 ηχογραφήματα με μουσικές συνθέσεις του και η έρευνα συνεχίζεται.
Επίσης, ο αριθμός των έντυπων εκδόσεων σε μορφή βιβλίου για τον Ιάννη Ξενάκη προσεγγίζει τις 110, από διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους. Άρθρα για τον τιμώμενο βρίσκονται σε περίπου 400 εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις ανά τον κόσμο.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας