Πανδημία γρίπης των πτηνών «απειλεί άμεσα την ανθρωπότητα»
Ο ιός που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σύντομα πανδημία και να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, προειδοποιούν την Τετάρτη ανώτατα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει μέτρα άμεσα.
Ο ιός που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σύντομα πανδημία και να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, προειδοποιούν την Τετάρτη ανώτατα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι ασιατικές χώρες, και όσες εκτρέφουν πουλερικά, πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, τονίζουν.
«Εμείς στον ΠΟΥ πιστεύουμε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα τον σοβαρότερο δυνατό κίνδυνο να υπάρξει πανδημία» δήλωσε ο Δρ. Σιγκέρου Όμι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για τον Δυτικό Ειρηνικό, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για την ασθένεια που πραγματοποιείται στο Βιετνάμ.
Σύμφωνα με τον Όμι πανδημίες γρίπης εκδηλώνονται στον πλανήτη περιοδικά, κάθε 20 με 30 χρόνια. Η τελευταία πανδημία εκδηλώθηκε πριν από 40 χρόνια, οπότε η επανεμφάνιση του φαινομένου πρέπεινα θεωρείται επικείμενη.
Το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών τον τελευταίο χρόνο έχει προκαλέσει 45 θανάτους στην Ασία. Τα περισσότερα από τα θύματα κόλλησαν τη νόσο έπειτα από επαφή με μολυσμένα πουλερικά. Οι ειδικοί θεωρούν όμως πιθανό ο ιός είτε να μεταλλαχθεί είτε να ανασυνδυαστεί με κάποιον ιό της ανθρώπινης γρίπης, και να αποκτήσει έτσι την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο Δρ. Σιγκέρου Όμι επισήμανε μάλιστα ότι η θνησιμότητα του ιού στους ανθρώπους είναι αυξημένη τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τα πρώτα κρούσματα, που είχαν αναφερθεί στο Βιετνάμ το 1997. Σύμφωνα με την Δρ Τζούλι Γκέρμπερντιν των Εθνικών Κένρων Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), από τα άτομα που εκδηλώνουν την ασθένεια, επτά στους δέκα (72%) τελικά υποκύπτουν.
«Αν ο ιός γίνει μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων, οι συνέπειες όσον αφορά τους θανάτους και τις ασθένειες θα είναι τεράστιες, σίγουρα πολύ μεγαλύτερες από του SARS» προειδοποιεί ο Όμι.
Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Χρήστου Αζαριάδη, η παράσταση «Χωρίς Άντρες» σε διασκευή και σκηνοθεσία της Αναστασίας Κουρή κάθε Πέμπτη στη σκηνή Brecht-2510.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας