Απολίθωμα ίσως αντιστοιχεί στον τελευταίο κοινό πρόγονο ανθρώπου και πιθήκων
Ένας απολιθωμένος σκελετός που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία ίσως ανήκει στον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο του ανθρώπου και των ανθρωποειδών πιθήκων -του χιμπατζή, του γορίλα και και των ουραγκοτάγκων- αναφέρουν παλαιοντολόγοι στο Science.
Ένας απολιθωμένος σκελετός που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία ίσως ανήκει στον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο του ανθρώπου και των ανθρωποειδών πιθήκων -του χιμπατζή, του γορίλα και και των ουραγκ οτάγκων- αναφέρουν παλαιοντολόγοι στο Science που δημοσιεύεται την Παρασκευή.
Το νέο είδος ονομάστηκε Pierolapithecus catalaunicus, από το τοπωνύμιο του καταλανικού χωριού Ελς Χοσταλέτς ντε Πιερολά όπου εντοπίστηκε.
Τα 83 οστά που ήρθαν στο φως, τμήματα του κρανίου, δόντια, πλευρά και δάχτυλα, ανήκαν σε ένα αρσενικό άτομο που ζύγιζε περίπου 55 κιλά και έμοιαζε με μικρό, πρωτόγονο γορίλλα.
Ο Σαλβαδόρ Μογιά-Σολά του Diputacio Barcelona, κύριος συγγαφέας της δημοσίευσης στο Science, τονίζει ότι προς το παρόν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο P.catalaunicus ήταν όντως ο τελευταίος κοινός πρόγονος του ανθρώπου και των ανθρωποειδών πιθήκων.
Αυτό είναι όμως μια λογική υπόθεση, καθώς το νέο είδος έζησε περίπου την εποχή που οι πρόγονοι του ανθρώπου διαχωρίστηκαν από τους προγόνους των σύγχρονων πιθήκων, πριν από 16 έως 14 εκατ. χρόνια.
Το παράξενο πλάσμα μάλλον μπορούσε να σταθεί όρθιο, όπως και οι σημερινοί ανθρωποειδείς πίθηκοι, πιθανότατα όμως δεν μπορούσε να κρεμιέται από κλαδιά δέντρων, καθώς τα δάχτυλά του ήταν κοντά.
Αν ο P.catalaunicus ήταν όντως πρόγονος όλων των σημερινών πιθήκων, η μετακίνηση από κλαδί σε κλαδί ήταν ένα χαρακτηριστικό που εξελίχθηκε ξεχωριστά σε κάθε σημερινό ανθρωποειδή πίθηκο.
Ο P.catalaunicus είχε επίσης επίπεδο πρόσωπο, με τα ρουθούνια να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις κόγχγες των ματιών. Παρόμοιο πρόσωπο έχουν οι γορίλλες, όχι όμως και οι χιμπατζήδες, που χαρακτηρίζονται από προγναθισμό. Ο προγναθισμός, επομένως, πρέπει να εμφανίστηκε αργότερα, αναφέρει ο Μαγιό-Λογιόλα.
Αν και το νέο είδος ανακαλύφθηκε στην Ισπανία, πιθανότατα προήλθε από την Αφρική, το λίκνο όπου γεννήθηκαν οι ανθρωπίδες. Η τοποθεσία της ανακάλυψης ίσως αναζοπυρώσει τώρα τις διαμάχες για το κατά πόσο ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στην Αφρική ή αν προήλθε από ανθρωπίδες που είχαν ήδη εξαπλωθεί στην Ευρώπη και την Ασία.