Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Γενετική ποικιλομορφία κάνει το αλκοόλ πιο απολαυστικό

Γενετική ποικιλομορφία κάνει το αλκοόλ πιο απολαυστικό

Τα άτομα που φέρουν συγκεκριμένες γενετικές ποικιλομορφίες πίνουν διπλάσιες ποσότητες αλκοόλ σε σχέση με άλλους ανθρώπους, επειδή τα αλκοολούχα ποτά τους φαίνονται λιγότερο πικρά. Τα γονίδια που ελέγχουν τη γεύση ίσως σχετίζονται με τον αλκοολισμό.

36

Τα άτομα που φέρουν συγκεκριμένες γενετικές ποικιλομορφίες πίνουν διπλάσιες ποσότητες αλκοόλ σε σχέση με άλλους ανθρώπους, επειδή τα αλκοολούχα ποτά τους φαίνονται λιγότερο πικρά, προκύπτει από έρευνα στις ΗΠΑ.

Τα γονίδια που σχετίζονται με την αίσθηση της γεύσης επηρεάζει την αίσθηση που αφήνει το αλκοόλ και ενδέχεται να είναι ένας από τους γενετικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον για να καθορίσουν τον κίνδυνο αλκοολισμού, υποστηρίζει η ομάδα της Βάλερι Ντάφι στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Οι ερευνητές, αναφέρει το EurelAlert.org, εξέτασαν το γονίδιο TAS2R38 (ανακαλύφθηκε το 2003), το οποίο περιέχει την πληροφορία για τη σύνθεση ενός γευστικού υποδοχέα στη γλώσσα που αναγνωρίζει το πικρό. Το TAS2R38 απαντάται σε διάφορες παραλλαγές. Η ευαισθησία του υποδοχέα ελέγχεται πειραματικά με την πικρή ουσία 6-n-προπυλθειοουρακίλη (PROP).

Οι 53 γυναίκες και οι 31 άνδρες που συμμετείχαν την έρευνα βαθμολόγησαν πόσο πικρά ήταν πέντε διαλύματα PROP με διαφορετικές συγκεντρώσεις, και δήλωσαν πόσο συχνά και σε τι ποσότητες έπιναν αλκοολούχα ποτά. Οι ερευνητές υπέβαλαν τους εθελοντές και σε γενετικές εξετάσεις, για να βρεθεί ποιες ποικιλίες του TAS2R38 έφεραν.

Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που έφεραν την ποικιλία του TAS2R38 που προσδίδει μειωμένη ευαισθησία στο πικρό, καθώς και τα άτομα που δεν θεωρούσαν πολύ πικρά τα διαλύματα PROP συνήθιζαν να πίνουν έως και διπλάσιες ποσότητες αλκοόλ σε σχέση με τους εθελοντές που έφεραν πιο «ευαίσθητες» ποικιλίες του TAS2R38 ή βαθμολόγησαν τα διαλύματα ως πολύ πικρά.

«Η παρούσα μελέτη προτείνει έναν άλλο γενετικό μηχανισμό που μεσολαβεί στην κατανάλωση αλκοόλ με βάση τις γευστικές αισθητηριακές επιδράσεις» αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η αίσθηση της γεύσης ίσως σχετίζεται με τον αλκοολισμό. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι για να αποδειχθεί η θεωρία αυτή απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, κυρίως σε αλκοολικούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο