Ταινίες του Κ.Γιάνναρη στη λονδρέζικη Tate Modern στο πλαίσιο της έκθεσης Time Zones
Δύο ταινίες του Κ.Γιάνναρη θα προβληθούν στην Tate Modern της βρετανικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο της έκθεσης Time Zones. Πρόκειται για το φιλόδοξο φιλμ «Όμηρος» και το μικρού μήκους «North of Vortex». Ημερομηνίες προβολής 12 και 14 Νοεμβρίου.
30
Δύο ταινίες του Κωνσταντίνου Γιάνναρη θα προβληθούν στην Tate Modern της βρετανικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο της έκθεσης Time Zones. Πρόκειται για το φιλόδοξο φιλμ Όμηρος και το μικρού μήκους North of Vortex. Ημερομηνίες προβολής 12 και 14 Νοεμβρίου.
Η έκθεση αφιερώνεται αποκλειστικά σε πρόσφατες παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών και βίντεο. Τον Έλληνα σκηνοθέτη στηρίζει το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Λονδίνο, σε συνεργασία με το Kent Institute of Art & Design.
Το φιλμ Όμηρος, που δεν έχει ακόμη προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες, αναφέρεται σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της χώρας μας το 1999. Στις 28 Μαΐου, ο Αλβανός μετανάστης Φλαμούρ Ψίλι, καταλαμβάνει ένα λεωφορείο των KTEΛ έξω από τη Θεσσαλονίκη κρατώντας ομήρους τους επιβάτες του.
Οι διαπραγματεύσεις διαρκούν πολλές ώρες και τελικά οι ελληνικές αρχές αποφασίζουν να του δώσουν τα χρήματα και τα όπλα που αξίωνε, ώστε να διαφύγει με το λεωφορείο στην Αλβανία. Εκεί, στις 29 Μαΐου, οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις τον εκτελούν.
Η ταινία παρουσιάζεται στην Tate στις 12 Νοεμβρίου, εμπνέεται από αυτήν ακριβώς την ιστορία. Λάτρης των σκληρών ταινιών, στις οποίες η ειρωνεία αλλά και το χιούμορ αποτελούν βασικά συστατικά, ο Γιάνναρης επιστρέφει σταθερός στην επιδίωξη να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.
Δύο μέρες αργότερα, στις 14 του μήνα, προβάλλεται η μικρού μήκους North of Vortex (1991). Πρόκειται για ένα road movie, όπου ένας Ευρωπαίος ποιητής γυρίζει στα μυθικά τοπία της Αμερικής, από τη Νέα Υόρκη έως τη Δυτική Ακτή. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής γίνονται γνωριμίες και εκφράζονται επιθυμίες.
Στο ρόλο του ποιητή ο Σταύρος Ζαλμάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία βραβεύθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σικάγο το 1992.
Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης σκηνοθέτησε, μεταξύ άλλων, τον Δεκαπενταύγουστο (2001) και το Από την άκρη της πόλης (1998).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Δανιήλ
- Ψάχνεις value-for-money τηλεόραση; Σου έχουμε 3+1 επιλογές!
- Η Τζένιφερ Γκάρνερ αποκαλύπτει «την πιο σημαντική ταινία στην οποία έχει συμμετάσχει ποτέ»
- Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή – Ομιλίες πολιτικών αρχηγών
- Εξ αναβολής παιχνίδια στη Super League: Δύσκολες αποστολές για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
- Κύπρος: Στο νησί οι φρεγάτες Κίμων και Ψαρά
- Γιώργος Μαζωνάκης: Γιόρτασε τα γενέθλια του με ένα λαμπερό πάρτι – Το νέο τραγούδι «Επιπτώσεις»
- Ιράν: «Υπό τον πλήρη έλεγχό μας τα Στενά του Ορμούζ» διαμηνύουν οι Φρουροί της Επανάστασης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 04.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/elen-laureano-aG4jfiaRm7E-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442