Έρευνα εξηγεί γιατί ο HIV μπορεί να προκαλέσει άνοια
Έπειτα από 20 χρόνια έρευνας, Αμερικανοί επιστήμονες φαίνεται ότι εξήγησαν γιατί το ένα τέταρτο των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS εκδηλώνουν άνοια. Τα κύτταρα του εγκεφάλου νεκρώνονται από πρωτεΐνες που παράγει ο ίδιος HIV.
36
Έπειτα από 20 χρόνια έρευνας, Αμερικανοί επιστήμονες φαίνεται ότι εξήγησαν γιατί το ένα τέταρτο των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS εκδηλώνουν άνοια. Τα κύτταρα του εγκεφάλου νεκρώνονται από πρωτεΐνες που παράγει ο ίδιος HIV.
Ο τρόπος με τον οποίο ο ιός του AIDS καταστρέφει τους νευρώνες είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστος» αναφέρει ο Ρότζερ Πόμερανς, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια. Ο HIV δεν προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου ή αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, όπως η μηνιγγίτιδα και ο έρπης.
Όπως αναφέρει την Τρίτη το BBC, η μέχρι σήμερα επικρατούσα θεωρία ήταν ότι ο ιός καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα έμμεσα, προσβάλλοντας αμυντικά κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία με τη σειρά τους εκκρίνουν κυτταροτοξικές ουσίες, κυτοκίνες και χημοκίνες.
Ωστόσο το φαινόμενο του κυταρικού θανάτου στον εγκέφαλο δεν είχε διαλευκανθεί επαρκως και συνέχιζε να προβληματίσει τους επιστήμονες.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο έγκριτο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές εξέτασαν εγκεφαλικά κύτταρα και Τ-λεμφοκύτταρα (αμυντικά κύτταρα στο αίμα) μολυσμένα με τον HIV. Ο ιός αφαιρέθηκε τεχνητά από ορισμένα από αυτά τα κύτταρα.
Όταν ο ιός ήταν παρών, τα Τ-λεμφοκύτταρα σκότωναν τους νευρώνες. Αντίθετα, όταν από τα Τ-λεμφοκύτταρα είχε απομακρυνθεί ο HIV και οι πρωτεΐνες του, οι νευρώνες επιζούσαν. «Από τη στιγμή που ιός είχε απομακρυνθεί, τίποτα από τα Τ-κύτταρα δεν σκότωνε τους νευρώνες» αναφέρει ο Δρ Πόμερανς.
Οι ερευνητές κατάφεραν μάλιστα να προσδιορίσουν δύο βιοχημικούς μηχανισμούς που οδηγούσαν σε κυτταρικό θάνατο. «Πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ο ιός και οι ιικές πρωτεΐνες που προκαλούν τον νευρωνικό κυτταρικό θάνατο, και ίσως γνωρίζουμε τα ακριβή μονοπάτια που εμπλέκονται» σχολιάζει ο Πόμερανς.
Με άλλα πειράματα διαπιστώθηκε επίσης ότι οι κυτοκίνες και οι χημοκίνες ήταν παρούσες σε χαμηλά επίπεδα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλο.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που ακολουθούν την αντιρετροϊική θεραπεία HAART έχουν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν άνοια λόγω του HIV.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Δεν ξέρεις τη δουλειά σου, αύριο θα σε αναφέρω» – Η ένταση που είχε ο Απόστολος Τσιτσιπάς με τον διαιτητή (vid)
- Διαψεύδουν οι Κούρδοι του Ιράκ σενάρια εμπλοκής τους στον πόλεμο του Ιράν – Τουρκική ανησυχία
- Εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε με πρόσχημα τα κρυπτονομίσματα – Δώδεκα συλλήψεις σε Αττική και Κρήτη
- Εργασίες αποκατάστασης συνεπειών κατολίσθησης στην Κέρκυρα
- Φάμελλος: Τι έχει να φοβηθεί ο Μητσοτάκης από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;
- Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για τους ναυτεργάτες «που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο»
- Βουλή: Στην επιτροπή Δεοντολογίας ο Φλώρος επειδή αποκάλεσε τον Βελόπουλο «καράφλα»
- Τεχεράνη: Ζημιές στο Παλάτι Γκολεστάν από πυραυλικό πλήγμα εν μέσω της σύγκρουσης ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442