Εκτοξεύτηκε το σκάφος που θα διερευνήσει την παραμόρφωση του χωροχρόνου
Ένας δορυφόρος που περιέχει τις τελειότερες σφαίρες που έχει κατασκευάσει ανθρώπινο χέρι, μέσα στον πιο ήσυχο θάλαμο που έχει δημιουργηθεί ποτέ, εκτοξεύτηκε την Τρίτη για να ελέγξει δύο προβλέψεις για την παραμόρφωση του χωροχρόνου από τη βαρύτητα.
Ένας δορυφόρος που περιέχει τις τελειότερες σφαίρες που έχει κατασκευάσει ανθρώπινο χέρι, τοποθετημένες μέσα στον πιο ήσυχο θάλαμο που έχει δημιουργηθεί ποτέ, και σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν, εκτοξεύτηκε το απόγευμα της Τρίτης για να ελέγξει δύο βασικές προβλέψεις του Αϊνστάιν για την παραμόρφωση του χωροχρόνου από τη βαρύτητα.
Πρόκειται για το Gravity Probe B, κόστους 700 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναχώρησε στις 19:57 ώρα Ελλάδος από την Αεροπορική Βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια με πυραυλοφορέα Boeing Delta II. Μία ημέρα νωρίτερα, η εκτόξευση είχε αναβληθεί την τελευταία στιγμή λόγω προβλήματος ενημέρωσης των ηλεκτρονικών συστημάτων του σκάφους.
Το βασικό καθήκον του «Διερευνητή Βαρύτητας» είναι να ελέγξει μία από τις πλέον εντυπωσιακές προβλέψεις του Αϊσντάιν: Ότι καθώς τα ουράνια σώματα μεγάλης μάζας περιστρέφονται, παρασύρουν μαζί τους τον χωροχρόνο και τον συστρέφουν, όπως ένα κουτάλι που περιστρέφεται μέσα σε ένα φλιτζάνι δημιουργεί δίνη στο υγρό.
Εάν είναι σωστές οι προβλέψεις του Αϊνστάιν για το φαινόμενο αυτό (frame-dragging) τότε ανεπαίσθητες αλλά μετρήσιμες μεταβολές θα σημειωθούν στον άξονα περιστροφής τεσσάρων υπερ-λείων σφαιρών μέσα σε ένα μονωμένο θάλαμο του Gravity Probe B. Εντούτοις, τα αποτελέσματα δεν θα είναι γνωστά πριν από το 2006.
Το δεύτερο «τεστ» αφορά μία θεωρία που έχει επιβεβαιωθεί με μικρότερη ακρίβεια σε παλαιότερα πειράματα: Η παραμόρφωση του χωροχρόνου από μεγάλες μάζες σαν τη Γη. Λόγω του φαινομένου αυτού, τα σώματα που εισέρχονται στο βαρυτικό πεδίο φαίνονται να αποκκλίνουν από την ευθύγραμμη πορεία τους, αν και στην πραγματικότητα συνεχίζουν να κινούνται σε ευθεία γραμμή.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας