Διπλωματική πρωτοβουλία της Μόσχας για τη διάσωση των αρχαιολογικών θησαυρών του Ιράκ
Ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τους κινδύνους που διατρέχουν από τον πόλεμο οι πολιτιστικοί θησαυροί του Ιράκ. Μάλιστα, υπέβαλε στον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα λίστα με τους χώρους και τα μνημεία που κινδυνεύουν.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Μιχαήλ Τσβιντκόι προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους κινδύνους που διατρέχουν από τον πόλεμο οι πολιτιστικοί θησαυροί του Ιράκ. Μάλιστα, υπέβαλε στον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα λίστα με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που κινδυνεύουν.
Όπως μετέδωσε το Itar Tass, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε στον Αμερικανό πρεσβευτή Αλεξάντερ Φέρσμποου ότι τα μνημεία αυτά ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και όχι μόνο στο Ιράκ και για το λόγο αυτό υπάρχει έντονη ανησυχία για την τύχη τους.
Μεταξύ άλλων η λίστα περιλαμβάνει τα ερείπια της αρχαίας Βαβυλώνας, αρχαιολογικούς θησαυρούς από τη Μεσοποταμία, ευρήματα σφηνοειδούς γραφής, καθώς και ανάκτορα των Ασσυρίων και των Σουμερίων. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η απάντηση του Αμερικανού πρεσβευτή.
Την Κυριακή η εκπαιδευτική, πολιτιστική και επιστημονική υπηρεσία του Αραβικού Συνδέσμου (ALESCO) ζήτησε από την UNESCO να λάβει επειγόντως μέτρα για τη διάσωση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας