Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η σχέση τέχνης και εξέγερσης πρέπει να είναι διαρκής, δηλώνει ο Μάρκο Μπελόκιο

Η σχέση τέχνης και εξέγερσης πρέπει να είναι διαρκής, δηλώνει ο Μάρκο Μπελόκιο

Ο καλλιτέχνης πρέπει να επαναστατεί διαρκώς. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο Ιταλός σκηνοθέτης Μάρκο Μπελόκιο σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη στο 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ταινία με θέμα τον Αλντο Μόρο.

38

«Η εξέγερση πρέπει να είναι εγγενές στοιχείο κάθε καλλιτέχνη. Πρέπει να τον χαρακτηρίζει ως στάση ζωής». Εξεγερμένος και σήμερα, κοντά σαράντα χρόνια έπειτα από την πρώτη του κινηματογραφική δημιουργία, τις Γροθιές στην Τσέπη, ο 63χρονος Ιταλός σκηνοθέτης Μάρκο Μπελόκιο -πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του 43ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης- επιμένει στην εξέγερση, δίνοντάς της σήμερα τη μορφή της «αντίδρασης ενάντια στην υποκρισία, το ψεύδος και τον κομφορμισμό».

Ο πολιτικός στοχασμός του σκηνοθέτη παραμένει ενεργός και δημιουργικός ακόμη και με την πάροδο των χρόνων και της αμιγώς πολιτικής -σχεδόν στρατευμένης- περιόδου της δημιουργίας του. Στη λεγόμενη «ψυχαναλυτική» περίοδος των ταινιών του που ακολουθεί, καταπιάνεται με την σαφώς δυσκολότερη πολιτική ενδοσκόπηση, την ατομική συμπεριφορά, την λογική και την τρέλλα, ως έννοιες άρρηκτα δεμένες με το κοινωνικό σύνολο και τις πολιτικές -τελικά- δομές του.

«Πρώτα υπήρχε η διάθεση να αλλάξουμε τον κόσμο με την πολιτική. Αργότερα γίναμε πιο ευαίσθητοι σε άλλα πράγματα. Αυτό που λέγαμε κάποτε εσωτερικός εχθρός έγινε αργότερα μια αναζήτηση σε ό,τι αφορά τον εαυτό μας, αυτό που είμαστε, αυτό που αισθανόμαστε» τόνισε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο Μάρκο Μπελόκιο.

Αναφερόμενος στη θρησκευτική σκέψη, την οποία, όπως τόνισε, συναντούμε συχνά σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία «κι εδώ είναι που καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη», ο Ιταλός σκηνοθέτης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όποιος δεν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, έχει μια αντίληψη για τη ζωή μοιρολατρική, που στην ουσία είναι ένα είδος θρησκευτικής σκέψης. Κάθε μορφή προκατάληψης είναι θρησκευτική σκέψη και πολλοί άνθρωποι της αριστεράς είναι προκατειλημμένοι, άρα είναι θρησκευόμενοι».

Όσον αφορά στον ιταλικό κινηματογράφο, ο Μ.Μπελόκιο δήλωσε ότι «σύμφωνα με την παράδοση έκλινε προς τα αριστερά. Με τα σημερινά δεδομένα έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά», φέρνοντας ως απτό παράδειγμα την επιλογή της ταινίας Πινόκιο του Μπενίνι ως υποψήφιας για τα Όσκαρ.

Η ταινία του Μπενίνι ήταν συνυποψήφια του Ρεσπίρο του Κριαλέζε -και οι δύο διανέμονται από την εταιρεία παραγωγής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- και της ταινίας Το χαμόγελο της μητέρας μου του Μπελόκιο. Ο Μάρκο Μπελόκιο, όπως ανακοίνωσε, ετοιμάζει ήδη μια ταινία με θέμα την απαγωγή και τη δολοφονία του Αλντο Μόρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο