Πολύ ακριβά πληρώνει ο οίκος Sothebys το καρτέλ με τους Christies
Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ επέβαλε στους Sothebys η Κομισιόν για τη δημιουργία καρτέλ με τους Christies στη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, οι Christies δεν τιμωρούνται με πρόστιμο, επειδή -βάσει των κανονισμών της ΕΕ- βοήθησαν στην έρευνα.
Πρόστιμο ύψους 20 εκατ. ευρώ επέβαλε στον οίκο δημοπρασιών Sothebys η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία καρτέλ και το κλείσιμο υπόγειων συμφωνιών με τον μεγάλο αντιπάλο, τους Christies, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, οι Christies δεν τιμωρούνται με πρόστιμο, επειδή -βάσει των κανονισμών της ΕΕ- πρώτοι προσέγγισαν τα αρμόδια όργανα και ανέφεραν την παράβαση.
Οι δύο οίκοι μαζί ελέγχουν το 90% της παγκόσμιας αγοράς δημοπρασιών. Η έρευνα από την πλευρά της Κομισιόν άρχισε, όταν οι δύο εταιρείες θεωρήθηκαν ύποπτες ότι παραβίασαν τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού, συνεννοούμενες για να καθορίσουν το ύψος των προμηθειών, καθώς και άλλες εμπορικές μεταβλητές, όπως τις προκαταβολές που πληρώνουν στους πωλητές, τις εγγυήσεις για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας και τους όρους πληρωμής.
Κατόπιν έρευνας προκύπτει ότι οι δύο οίκοι καταχράστηκαν από τους πωλητές έργων τέχνης περίπου 435 εκατ. ευρώ.
Τό πρόστιμο που επιβλήθηκε στον οίκο Sothebys αντιστοιχεί στο 6% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας. Η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμα που αντιστοιχούν και στο 10% του ετήσιου τζίρου μιας εταιρείας.
Με το θέμα είχε ασχοληθεί νωρίτερα και η αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε στο διευθυντή των Sothebys, Αλφρεντ Τάουμπμαν, ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 7,5 εκατ. δολαρίων. Ο Τάουμπμαν κατηγορήθηκε ότι συναντήθηκε με τον συνάδελφό του Αντονι Τέναντ, διευθυντή των Christies, με τον οποίο συμφώνησαν να καθορίζουν τις προμήθειες των έργων που βγαίνουν σε δημοπρασία το χρονικό διάστημα 1993-1999.
Ο Τέναντ, πάντως, είχε δηλώσει στην αμερικανική δικαιοσύνη πως δεν επρόκειτο να ταξιδέψει έως τις ΗΠΑ από τη Βρετανία, όπου μένει, για να δικαστεί.
Το ταχίνι είναι μοναδικό κυρίως χάρη στην απλότητά του - και μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωσή του, ο οργανισμός απορροφά τα θρεπτικά συστατικά του και εξασφαλίζει έτσι διαθέσιμη ενέργεια χωρίς να ταλαιπωρεί το πεπτικό σύστημα.
Η ελληνική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Survivors - Ξαναγράφοντας το μύθο της θα γίνει την Παρασκευή 13 Μαρτίου, στις 18:00, στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας