Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στους δικούς του υποστηρικτές, αποκαλώντας τους «αδύναμους» επειδή αμφισβητούν τη διαφάνεια μιας μυστικής κυβερνητικής έρευνας για τον εκλιπόντα σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Έπσταϊν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγωνίζεται να περιορίσει μια πολιτική κρίση εντός της συνήθως πιστής βάσης του στο κίνημα Make America Great Again (Maga), λόγω υποψιών ότι η κυβέρνηση κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ με την οποία συνδεόταν ο Έπσταϊν, στην οποία περιλαμβανόταν και ο Τραμπ.
Η ανάρτηση Τραμπ προς τους ψηφοφόρους του
Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο Τραμπ κατηγόρησε τους ψηφοφόρους του την Τετάρτη ότι έπεσαν θύματα αυτού που χαρακτήρισε «ριζοσπαστική αριστερή» απάτη της αντιπολίτευσης για να τον δυσφημίσει.
«Η νέα τους ΑΠΑΤΗ είναι αυτό που θα αποκαλούμε για πάντα την απάτη του Τζέφρι Έπσταϊν, και οι παλαιοί υποστηρικτές μου έχουν πιστέψει σε αυτές τις «ανοησίες» και τις ασυναρτησίες. Δεν έχουν πάρει το μάθημά τους και πιθανότατα δεν θα το μάθουν ποτέ, ακόμα και αφού τους εξαπάτησε η Τρελή Αριστερά για 8 ολόκληρα χρόνια», έγραψε.
«Αφήστε αυτούς τους αδύναμους να συνεχίσουν μπροστά και να κάνουν τη δουλειά των Δημοκρατικών, μην σκεφτείτε καν να μιλήσετε για την απίστευτη και άνευ προηγουμένου επιτυχία μας, γιατί δεν θέλω πια την υποστήριξή τους!».
Στην προσπάθειά του να εξουδετερώσει μια συνωμοσία, ο Τραμπ δημιούργησε μια νέα, κατηγορώντας ανόητα τους Δημοκρατικούς ότι κρύβονται πίσω από την καταιγίδα — παρόλο που ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε για σωματεμπορία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία
Σε συνέντευξή του στο Real America’s Voice, το ακροδεξιό δίκτυο που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει το podcast του Steve Bannon, ο Τραμπ επανέλαβε την Τετάρτη τι πρέπει να γίνει με τις λεπτομέρειες γύρω από το έγκλημα του Έπσταϊν και είπε ότι το FBI θα πρέπει να διερευνήσει αυτό που αποκάλεσε «φάρσα του Τζέφρι Έπσταϊν» ως μέρος μιας εγκληματικής συνωμοσίας εναντίον του.
«Θα μπορούσαν να δουν και αυτή την απάτη με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επειδή είναι τα ίδια πράγματα, που διαδίδουν όλοι οι Δημοκρατικοί», είπε ο Τραμπ. «Και ξέρετε, μερικοί από τους αφελείς Ρεπουμπλικάνους συμφωνούν απόλυτα».
«Γιατί προστατεύετε τους παιδεραστές;»
Μία από τις πιο δραματικές θεωρίες που κυκλοφορούν μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ είναι ότι ο Έπσταϊν – ο οποίος αυτοκτόνησε το 2019 ενώ βρισκόταν υπό ομοσπονδιακή κράτηση – δολοφονήθηκε από ισχυρές προσωπικότητες για να καλύψουν τους ρόλους τους στα σεξουαλικά εγκλήματά του κατά παιδιών.
Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι και πολιτικοί έχουν πιέσει τον Τραμπ να δημοσιεύσει έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση, τα οποία έχουν γίνει γνωστά ως «Αρχεία Έπσταϊν».
Πολλοί χρήστες στο Truth Social απάντησαν στην ανάρτηση του Τραμπ, ζητώντας του να δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες. «Χάνετε τους πιο πιστούς σας ακόλουθους και φωνές, κύριε Πρόεδρε», έγραφε μια ανάρτηση. «Γιατί προστατεύετε τους παιδεραστές;» έγραφε μια άλλη ανάρτηση.
Ο πρόεδρος Τραμπ χαράζει γραμμές μάχης στο ζήτημα του Έπσταϊν που διχάζουν την πλευρά του. Αυτό ενέχει επίσης τον κίνδυνο να υπονομεύσει τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται η πολιτική του δύναμη.
Το ξέσπασμα του Τραμπ την Τετάρτη ήταν μια οργισμένη απόκλιση από τις προηγούμενες προσπάθειές του να κατευνάσει τους υποστηρικτές του. Την Τρίτη, προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή χαρακτηρίζοντας την έρευνα «βαρετή», αλλά είπε ότι τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης οποιωνδήποτε «αξιόπιστων» αρχείων, χωρίς να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί η υπόθεση Τζέφρι Έπσταϊν θα ενδιέφερε κανέναν», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους την Τρίτη το βράδυ όταν ρωτήθηκε γιατί οι υποστηρικτές του ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την υπόθεση. «Είναι αρκετά βαρετό. Είναι άθλιο, αλλά είναι βαρετό, και δεν καταλαβαίνω γιατί συνεχίζεται.
«Νομίζω ότι μόνο πολύ κακοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ψεύτικων ειδήσεων, θέλουν να συνεχίσουν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών του εκστρατειών, ο Τραμπ τροφοδότησε πολλαπλές θεωρίες συνωμοσίας μέσω του κινήματός του Maga, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης ότι η χώρα ελέγχεται από σκιώδεις ελίτ του «βαθέος κράτους». Αυτό έχει προκαλέσει βαθιά παράνοια στην βάση του, η οποία τώρα, ασυνήθιστα, αμφισβητεί τον ηγέτη της σχετικά με την υπόθεση Έπσταϊν.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI ανακοίνωσαν ότι μια αναθεώρηση των φακέλων της υπόθεσης επιβεβαίωσε ότι ο Έπσταϊν αυτοκτόνησε και δεν υπήρχε λίστα με τους πελάτες του προς δημοσιοποίηση.
Οργή κατά της εισαγγελέως που ασχολείται με την υπόθεση
Οι συντηρητικοί σύμμαχοι του προέδρου έχουν επικεντρώσει την οργή τους στην γενική εισαγγελέα, Παμ Μπόντι, η οποία ηγούνταν της υπόθεσης, καθώς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η λίστα πελατών του Έπσταϊν «κάθεται στο γραφείο μου αυτή τη στιγμή για να την εξετάσω».
Αρκετοί άλλοι υψηλού προφίλ συντηρητικοί έχουν ζητήσει από τον Τραμπ να δημοσιοποιήσει όλα όσα είναι γνωστά για τον Έπσταϊν. Ακόμη και η νύφη του, Λάρα Τραμπ, παρουσιάστρια του Fox News, έχει ασκήσει κριτική, λέγοντας: «Πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια σε αυτό».
Την Τρίτη, ο Μάικ Τζόνσον, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να δημοσιοποιήσει το έγγραφο , σε μια σπάνια στιγμή τριβής μεταξύ των συμμάχων.
«Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα, αλλά θα πρέπει να τα δημοσιοποιήσουμε όλα και να αφήσουμε τον λαό να τα αποφασίσει», είπε ο Τζόνσον στον Μπένι Τζόνσον, έναν δεξιό podcaster, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Συμφωνώ με την άποψη ότι πρέπει να τα δημοσιοποιήσουμε».