Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Περού: Ενας νεκρός και 20 τραυματίες σε συγκρούσεις παράτυπων μεταλλωρύχων – αστυνομικών

Περού: Ενας νεκρός και 20 τραυματίες σε συγκρούσεις παράτυπων μεταλλωρύχων – αστυνομικών

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ παράτυπων μεταλλωρύχων και αστυνομικών στο Περού

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και παράτυπων μεταλλωρύχων, που εργάζονται σε εγκαταστάσεις χωρίς κρατική άδεια, κι είχαν αποκλείσει δρόμο στο νότιο Περού, διαμαρτυρόμενοι για τους όρους που θέτει η κυβέρνηση προκειμένου να νομιμοποιηθούν, είχαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι είκοσι χθες Παρασκευή, έκαναν γνωστό οι αρχές (φωτογραφία, επάνω, από βίντεο στο Χ).

Ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του ήταν οδηγός ταξί, που περίμενε ν’ ανοίξει ο δρόμος

Εργαζόμενοι σε μεταλλεία χρυσού και χαλκού χωρίς άδειες απέκλεισαν δυο τμήματα της Παναμερικανικής λεωφόρου στις επαρχίες Αρεκίπα και Ικα, χρησιμοποιώντας βράχους και λάστιχα αυτοκινήτων στα οποία έβαλαν φωτιά, διαδηλώνοντας εναντίον της παράτασης για έξι μήνες της προθεσμίας που τους δίνεται για να εγγραφούν σε μητρώο που θα επιτρέψει τη νομιμοποίηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων τους, το REINFO, υποχρεωτικό βήμα για να είναι νόμιμη η εκμετάλλευση μικρών κοιτασμάτων.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, που ανταπέδωσαν πετώντας πέτρες. Σύμφωνα με τον περουβιανό Τύπο, ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του ήταν οδηγός ταξί, που περίμενε ν’ ανοίξει ο δρόμος στο χωριό Τσάλα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται επτά μέλη της.

Παράνομα μεταλλεία

Το μητρώο REINFO (Registro Integral de Formalización Minera) δημιουργήθηκε το 2016, στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης των παράνομων μεταλλείων — όμως, στην πράξη, πολύ λίγοι μεταλλωρύχοι εγγράφηκαν σ’ αυτό. Οι εργαζόμενοι σε μικρά μεταλλεία ζητούν παράταση της προθεσμίας επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, στο Περού, τη χώρα που κατατάσσεται τρίτη στον κόσμο στην παραγωγή χαλκού και δεύτερη στην παραγωγή χρυσού στη Λατινική Αμερική, τουλάχιστον 300.000 μεταλλωρύχοι εργάζονται παράτυπα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο