Ο πρωθυπουργός, το «γαλάζιο» σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο εσωκομματικός πόλεμος
Στη δίνη κρίσης βρίσκεται το Μαξίμου, μπροστά στον σκληρό εσωκομματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ κορυφαίων υπουργών και αντιμαχόμενων πλευρών στη ΝΔ, αλλά και μπροστά στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο οποίο βυθίζεται η κυβέρνηση.
Σε κρίση εισέρχεται η κυβέρνηση, η οποία βυθίζεται στη δίνη των αποκαλύψεων του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που ένας σκληρός εσωκομματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει στους κόλπους της μεταξύ κορυφαίων υπουργών όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Αδωνις Γεωργιάδης, με τον τελευταίο να μην χάνει ευκαιρία να εξαπολύει επιθέσεις στον πρώτο.
Πίσω από τη δημόσια αυτή σύγκρουση, «γαλάζια» στελέχη, προεκείμενα σε διαφορετικές εσωκομματικές πτέρυγες, παίρνουν ήδη θέσεις μάχης στο παρασκήνιο, ενώ έτερος κορυφαίος υπουργός, ο Μάκης Βορίδης – ο οποίος αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ- στέλνει αυστηρά τελεσίγραφα στον πρωθυπουργό σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει η κυβερνητική πλειοψηφία απέναντί του.
Μπροστά σε όλα αυτά το μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ανήμπορο να ελέγξει την κατάσταση.
Εσωκομματικός Πόλεμος
Ο Αδωνις Γεωργιάδης, κατά πολλούς στο εσωτερικό της ΝΔ, εμφανίζεται να ψάχνει διακαώς να βρει χώρο στον βατήρα των δελφίνων για την επόμενη μέρα στο κόμμα στη μετά Μητσοτάκη εποχή, ενώ δεν φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι τη διείσδυση που, μέσα από τις ενέργειές του ως υπουργός Άμυνας, πραγματοποιεί στο δεξιό ακροατήριο ο Νίκος Δένδιας.
Βεντέτα
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε να δώσει συνέχεια στην εσωκομματική βεντέτα που ο ίδιος εδώ και πολύ καιρό έχει ανοίξει σε βάρος του Ν. Δένδια: Πότε με «καρφιά» για τους πρώτους σε δημοφιλία υπουργούς που, κατά τον κ. Γεωργιάδη, δεν έβγαιναν να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό για την τραγωδία στα Τέμπη.
Πότε προσπαθώντας να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών για την τουρκική διαφήμιση με το σήμα «Turkaegean» στους New York Times, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ως υπεύθυνο τον κ. Δένδια.
Πότε με «καρφιά» του περί «κρυπτόμενων υπουργών». Και τώρα με ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες εσωκομματικό μαχαίρωμα στον υπουργό Αμυνας, στον οποίο επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες, κατηγορώντας τον ουσιαστικά ότι όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, δεν εμπόδισε το τουρκολυβικό μνημόνιο.
Μαχαίρωμα
Αλλά βέβαια με αυτόν τον τρόπο το μαχαίρωμα του κ. Γεωργιάδη έφτασε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Εκτός αν θεωρηθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ασκεί προσωπική εξωτερική πολιτική ερήμην του πρωθυπουργού. Αντικειμενικά λοιπόν ο υπουργός Υγείας δημιούργησε σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση, καταλογίζοντας ευθύνες για λάθος χειρισμούς σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.
Παρόλα αυτά η αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου ήταν αμήχανη. Το Μαξίμου επέλεξε να μην «αδειάσει» τον κ. Γεωργιάδη και να κάνει ότι δεν βλέπει το μαχαίρωμά του.
Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Ματρινάκη να υποστηρίζει ότι «ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέδωσε καμία μομφή κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν υπουργού Άμυνας, του κ. Νίκου Δένδια», και να προσθέτει απλώς την παραδοσιακή απάντηση ότι «η εξωτερική πολιτική της χώρας εκφράζεται με μία και ενιαία φωνή δια του πρωθυπουργού και των υπουργών Εξωτερικών που έχουν διατελέσει. Δεν υπάρχει καμία διγλωσσία».
Σήκωσε το γάντι
Και κάπως έτσι ήρθε η οργισμένη αντίδραση από την πλευρά του Ν. Δένδια, η οποία ήταν λιτή και απέριττη μεν, αλλά με ηχηρό τρόπο απαξίωνε πλήρως τον κ. Γεωργιάδη. Και ήρθε μέσω μιας διαρροής συνεργατών του υπουργού Άμυνας που έλεγε τα εξής: «Στη δημόσια σφαίρα έχει τη σημασία του ό,τι λέγεται, αλλά κυρίως σημασία έχει ποιος το λέει». Μήνυμα εξαιρετικά σκληρό και εξαιρετικά σαφές.
Και βέβαια η σύγκρουση αυτή Δένδια – Γεωργιάδη δεν είναι απλώς μία σύγκρουση προσώπων, αλλά με δεδομένο ότι κάθε πλευρά έχει τους δικούς της πολιτικούς φίλους και υποστηρικτές και διεκδικεί να εκφράζει διαφορετικές πτέρυγες μέσα στο κόμμα, είναι ουσιαστικά και μια ευθεία σύγκρουση αντιμαχόμενων εσωκομματικών τάσεων.
Αντιπερισπασμός
Κάποιοι βέβαια στη ΝΔ, πίσω από την επίθεση Γεωργιάδη στον Ν. Δένδια, είδαν και μία προσπάθεια αντιπερισπασμού από τον πρώτο, ώστε να τραβηχτούν τα βλέμματα μακριά από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πάλαι ποτέ συνοδοιπόρος του κ. Γεωργιάδη στον ακροδεξιό ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης.
Τελεσίγραφο
Ο κ. Βορίδης, στο μεταξύ, εμφανίστηκε να στέλνει, εν είδει τελεσιγράφου, μήνυμα στον πρωθυπουργό (που έλειπε στις Βρυξέλλες) ότι δεν θα δεχτεί με τίποτα προανακριτική σε βάρος του, ούτε μοντέλα «Τριαντόπουλου», ούτε παραπομπή του σε δικαστικά συμβούλια από την κυβερνητική πλειοψηφία. Και πάντως έτσι ερμηνεύτηκε στο εσωτερικό της ΝΔ η δημόσια τοποθέτησή του (ΣΚΑΪ) ότι «εγώ δεν κάνω διαπραγμάτευση με κανέναν και για τίποτα στο ζήτημα αυτό» και πως «παραλήπτης» της στάσης του είναι το Κοινοβούλιο και «επομένως το τι θα πει το Κοινοβούλιο […] είναι πάρα πολύ καθοριστικό για μένα. Και επειδή στο κοινοβούλιο υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το τι θα πει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ακόμα καθοριστικότερο για μένα».
Δεν ξεκαθαρίζουν
Οσο για το μέγαρο Μαξίμου, μέχρι στιγμής αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσει στο ζήτημα αυτό. Και πάλι μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, υποστήριξε πως «όταν μιλάμε για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες προσώπων, τότε θεωρώ ότι πρέπει να προσέχουμε πολύ, να διαβάζουμε τα στοιχεία, να μη βιαζόμαστε, να δούμε αν αυτά τα στοιχεία περιγράφουν κάτι το οποίο έχει μια απαξία και όταν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, με πολύ μεγάλη προσοχή […] τότε θα έχουμε ξεκάθαρη θέση», ενώ χαρακτήρισε το τι «μοντέλο» θα ακολουθηθεί «εξαιρετικά πρόωρο».
Και αν συνυπολογιστούν και οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούν υφυπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, (αλλά και το σενάριο περί δημιουργίας κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά που πλανάται στην πολιτική ατμόσφαιρα) γίνεται απολύτως αντιληπτή η κρίση στην οποία έχει μπει η κυβέρνηση και η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το Μαξίμου.