Ήπειρος: Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η κηδεία του Πετρολούκα Χαλκιά στο Πωγώνι
«Το έργο του είναι τόσο μεγάλο που πλημμυρίζει την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος - Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο στον Πετρολούκα Χαλκιά
Το Πωγώνι, ο τόπος που σμίλεψε την ψυχή του Πετρολούκα Χαλκιά και έδωσε φωνή και συναίσθημα στο κλαρίνο του, αγκαλιάζει πλέον τον σπουδαιότερο των ηπειρωτών μουσικών.
Συγγενείς, φίλοι και απλός κόσμος που αγάπησε και τίμησε τον μαέστρο του ηπειρώτικου ήχου, τον αποχαιρέτησαν σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης συνοδεύοντάς τον στην τελευταία του κατοικία. Η εξόδιος ακολουθία έγινε στο Δελβινάκι παρουσία πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων άνθρωποι του πολιτισμού, της παράδοσης και της μουσικής.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος μίλησε για μια μεγάλη προσωπικότητα με τεράστια διαδρομή, που αγάπησε βαθιά την Ήπειρο και τη μουσική της. «Το έργο του είναι τόσο μεγάλο που πλημμυρίζει την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανεξίτηλο το αποτύπωμα που άφησε ο Πετρολούκας Χαλκιάς στη μουσική παράδοση, δήλωσε ο δήμαρχος Πωγωνίου

Το τελευταίο μοιρολόι για τον Πετρολούκα Χαλκιά, στην εξόδιο ακολουθία στο Πωγώνι (Πηγή: epiruspost.gr)
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς δεν περιορίστηκε στα συνηθισμένα, αλλά υπήρξε ένας μοναδικός αυτοσχεδιαστής, «που μπορεί να συγκριθεί με τους μεγάλους του κόσμου», επισήμανε προσθέτοντας ότι με τη μουσική του «πήρε στοιχεία και έδωσε στοιχεία» της ηπειρώτικης παράδοσης, με τρόπο που συγκίνησε πέρα από τα σύνορα.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, από την πλευρά του υπογράμμισε τη βαθιά αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του: «Ο Πετρολούκας δεν ξέχασε ποτέ την πατρίδα του. Ταξίδεψε την παράδοση πέρα από τους ωκεανούς αλλά την άφησε αυθεντική και αγέρωχη».

Στιγμιότυπο από την κηδεία του δεξιοτέχνη του κλαρίνου και θρύλου της ηπειρώτικης μουσικής, Πετρολούκα Χαλκιά (epiruspost.gr)
«Το κλαρίνο του έκανε όλους να δακρύζουν. Υποκλίθηκαν σε αυτό οι σπουδαίοι του πλανήτη. Υπηρέτησε την παράδοση με σεβασμό και πάθος» τόνισε μιλώντας για το ανεξίτηλο αποτύπωμα που άφησε ο Χαλκιάς στη μουσική παράδοση.
«Ο Δήμος Πωγωνίου τον αποχαιρετά με ευγνωμοσύνη και περηφάνεια. Οι ήχοι δεν πεθαίνουν ποτέ» κατέληξε ο ίδιος.
- Πέθανε ο ηθοποιός Πατ Φιν: Γνωστός από τα Φιλαράκια και το Seinfeld
- Airbnb: Νέα άνοδος για τον αριθμό των καταλυμάτων τον μήνα Νοέμβριο
- Γουίντχορστ: «Είμαι σκεπτικός για το αν έχει επιτυχία το NBA Europe, θα ήθελα να γίνει σε συνεργασία με τη Euroleague» (vid)
- Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο – Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι [εικόνες]
- Τουρκία: Στα χέρια της αστυνομίας 115 μέλη του ISIS – Σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη
- Ένας… πολύ Ψυχρός Πόλεμος – Η Αρκτική ως το επόμενο πιο «θερμό» μέτωπο του πλανήτη
- Η επιστήμη ξέρει πόσα κιλά παίρνουμε μέσα στις γιορτές
- Gen Z: Οι εργαζόμενοι προσδοκούν ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μέσω ΑΙ – Τα αφεντικά όμως διαφωνούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)











![Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο – Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι [εικόνες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Capture-174-132x85.jpg)
![Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο – Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι [εικόνες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Capture-174-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442