Θεσσαλονίκη: Μεταμόσχευση κερατοειδούς σε 48χρονη – Δότης ένα βρέφος μόλις 8 μηνών
H μετεγχειρητική κατάσταση της λήπτριας χαρακτηρίζεται εξαιρετική από τους θεράποντες ιατρούς στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη
Μεταμόσχευση κερατοειδούς από δότη μόλις οκτώ μηνών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Β’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική (ΑΠΘ) στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη με λήπτρια μία 48χρονη.
Όταν ο δότης είναι κάτω των δύο ετών λαμβάνεται για μεταμόσχευση μόνο το ενδοθήλιο του κερατοειδούς
Το άτυχο αγοράκι είχε διακομιστεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου κατέληξε πριν από περίπου δυο εβδομάδες, με τους γονείς του να βρίσκουν τη δύναμη μέσα από την τραγωδία που τους χτύπησε να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων.
Στη 48χρονη λήπτρια έγινε μεταμόσχευση τμήματος ενδοθηλίου κερατοειδούς και η μετεγχειρητική πορεία κρίνεται εξαιρετική. Όπως αναφέρει το thestival.gr, η γυναίκα είχε προβλήματα με την όρασή της για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση και στον άλλο οφθαλμό.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Κλινικής, Νικόλαος Ζιάκας, η ομάδα του οποίου πραγματοποίησε την επέμβαση, «η τμηματική μεταμόσχευση ενδοθηλίου κερατοειδούς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χάρη στη δωρεά που έγινε έπειτα από επιθυμία των γονέων του βρέφους. Το μόσχευμα έλαβε ενήλικη ασθενής που έπασχε από νόσο του ενδοθηλίου και ειδικότερα δυστροφία ενδοθηλίου του Fuchs, μια γενετική ασθένεια των ματιών, που συχνά επηρεάζει και τα δύο μάτια».
Ο ίδιος διευκρίνισε πως όταν ο δότης είναι μικρότερος των δύο ετών μπορεί να ληφθεί μόνο το ενδοθήλιο του κερατοειδούς και να μεταμοσχευθεί σε ενήλικα.
Θεσσαλονίκη: Σπάνια μεταμόσχευση
Ο κ. Ζιάκας χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη μεταμόσχευση, καθώς είναι από τις ελάχιστες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο με μόσχευμα προερχόμενο από τόσο μικρής ηλικίας δότη.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, συνέχισε ο ίδιος, έχει γίνει μεταμόσχευση με δότη μόλις 9 μηνών, με τη τωρινή μεταμόσχευση να είναι η δεύτερη επιτυχημένη με ακόμη μικρότερης ηλικίας δωρητή παγκοσμίως.
Βέβαια, μεγάλη συγκίνηση έχει προκαλέσει η περίσσεια ανθρωπιά και το απόθεμα ψυχής της οικογένειας του βρέφους που παρά τον αβάσταχτο πόνο για την απώλεια του παιδιού τους προέβησαν στη δωρεά για να ανακουφίσουν συνανθρώπους τους.
Σημειώνεται ότι το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Γ.Ν. Παπαγεωργίου πρωτοπορεί στις μεταμοσχεύσεις αμιγώς ενδοθηλίου, που αφορούν και στην πιο σύγχρονη τεχνική, καθώς είναι το μοναδικό που διενεργεί τέτοιου είδους επεμβάσεις στη Βόρεια Ελλάδα, στον δημόσιο τομέα. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νοσοκομείου για μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς βρίσκονται περίπου 200 ασθενείς.
- Στρατιωτικές δαπάνες: η νέα πραγματικότητα της ΕΕ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)









































![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442