Ο Δένδιας ζητά 25% ελληνική συμμετοχή σε όλα τα εξοπλιστικά
Τι ζήτησε ο Δένδιας από τη ΓΔΑΕΕ
Αλλαγές στις προμήθειες των εξοπλιστικών σχεδιάζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in ο Δένδιας με έγγραφη επιστολή του στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ζητά από εδώ και στο εξής σε όποια σύμβαση εξοπλιστικών προγραμμάτων συνάπτεται με το εξωτερικό να προβλέπεται και 25% ελληνική συμμετοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση έχει ασκηθεί κριτική για τη σύναψη μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων χωρίς πρόβλεψη για συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Ο Δένδιας και το «ράφι»
Ο Δένδιας έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην ανάγκη η Ελλάδα να αρχίσει να χτίζει το δικό της αμυντικό οικοσύστημα, επενδύοντας στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε το ΕΛΚΑΚ και σε αυτή την κατεύθυνση συντάχθηκε και αυτή η επιστολή Δένδια στη ΓΔΑΕΕ.
Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις, ώστε να σταματήσει πλέον να αγοράζει αμυντικά συστήματα μόνο από το ράφι.
Το παράδειγμα της Τουρκίας
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, επενδύοντας συστηματικά στις αγορές της και στην μεταφορά τεχνογνωσίας.
Η Ελλάδα αντίθετα έχει μείνει πολύ πίσω, με αποτέλεσμα να είναι εξαρτημένη από ακριβές αγορές ενώ πολύ συχνά έχει πληρώσει την έλλειψη συμφωνιών για follow on support, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρήσει όσα αγοράζει.
- «Να σφίξει όλη η Ελλάδα»: Διήμερο μπλακ άουτ και κλιμάκωση προτείνει το μπλόκο της Νίκαιας στους αγρότες
- Κλιμακωτές προσαυξήσεις για όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας – Δείτε αναλυτικά
- Η αινιγματική ανάρτηση του Τζόουνς που ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό και οι εξελίξεις των επόμενων ωρών
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα μπλόκα έχουν ονοματεπώνυμο, «Κυριάκος Μητσοτάκης» – Δεν είναι επιλογή αλλά κραυγή επιβίωσης
- Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις κατά της στρατιωτικής επίθεσης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
- Live streaming: Ολυμπιακός – Πρωτέας Βούλας
- Βενεζουέλα: Όλα όσα ξέρουμε για την αμερικανική επίθεση και τη σύλληψη Μαδούρο
- Άννα Βίσση: Κυκλοφόρησε το live album της από το Παναθηναϊκό Στάδιο – Το ορόσημο, τα ρεκόρ, και ένα σαρωτικό 2025
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 03.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tim-marshall-oMI4Xs46ar4-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442