Επίδειξη δύναμης από τη Νότια Κορέα: Πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση από το 2013
Ο πρόεδρος Γιουν προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα πως σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, θα δοθεί «συντριπτική απάντηση» από τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον
Η πρώτη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση από το 2013 πραγματοποιείται σήμερα στη Σεούλ, σε μια επίδειξη ισχύος της Νότιας Κορέας, η οποία υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι των απειλών που εκτοξεύει το βορειοκορεατικό καθεστώς.
Η παρέλαση σηματοδοτεί την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στη Νότια Κορέα, που συνήθως εορταζόταν με λιτές εκδηλώσεις – εν αντιθέσει με τις φαντασμαγορικές εκδηλώσεις που διοργανώνει στη Βόρεια Κορέα ο Κιμ Γιονγκ Ουν, επιδεικνύοντας μεταξύ άλλων διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM).
Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν επίσης 300 από τους 28.500 αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα
Οι πολύωρες εκδηλώσεις στη Σεούλ περιλαμβάνουν παρέλαση χιλιάδων στρατιωτών, πυραύλων, αρμάτων μάχης, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, αυτοκινούμενων πυροβόλων, πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν επίσης 300 από τους 28.500 αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την αεροπορική βάση Σόνγκναμ στα περίχωρα της Σεούλ, με την επίδειξη πυραύλων Hyunmoo, συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας L-SAM, F-35 και των νοτιοκορεατικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών KF-21.
«Θα δώσουμε συντριπτική απάντηση»
Στη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του, ο πρόεδρος Γιουν προειδοποίησε εκ νέου τη Βόρεια Κορέα πως σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, η «συντριπτική απάντηση» από τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον θα βάλει τέλος στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας τόνισε την Τετάρτη ότι εάν η Μόσχα βοηθήσει τη Πιονγκγιάνγκ να αναβαθμίσει το οπλοστάσιό της σε αντάλλαγμα για τη συμβολή της στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία, αυτό θα συνιστούσε «άμεση πρόκληση». Σε μια τέτοια περίπτωση, προειδοποίησε, η Σεούλ και οι σύμμαχοί της δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Αξιωματούχοι σε Ουάσινγκτον και Σεούλ θεωρούν ότι η Ρωσία φιλοδοξεί να αποκτήσει πολεμοφόδια από τη Βόρεια Κορέα για να αναπληρώσει τις απώλειες που έχει στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα η Πιονγκγιάνγκ αναζητεί προηγμένη τεχνολογία για την ανάπτυξη του οπλοστασίου της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
- Τσακωμός: Τέσσερις τρόποι για να τον αποφύγεις στη σχέση
- Η μείωση φόρων αντισταθμίζει στις ΗΠΑ τα οφέλη από τους δασμούς
- Φοινικούντα: «Αν βρουν πάνω σου το όπλο ή σε σπίτι, αμάξι, τελείωσε το παραμύθι»
- Ακίνητα: Έρχεται η μεγάλη απογραφή – Στο μικροσκόπιο επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες
- Κίνδυνος στη δημόσια υγεία από την απόσυρση αντιβιοτικού πρώτης γραμμής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)




























![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442