Καρέ καρέ η στιγμή που ο εγκέλαδος ταρακουνά το ιστορικό τζαμί Κουτούμπια
Πληθαίνουν οι φόβοι για κατάρρευση του τεμένους Koυτούμπια
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δείχνει τον μιναρέ του ιστορικού τεμένους Kουτούμπια (Kutubiya) στο Μαρακές να πάλλεται από τον φονικό σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ που έπληξε το Μαρόκο. Η συγκεκριμένη ανάρτηση στην πλατφόρμα X, προκάλεσε φόβους ότι το τζαμί θα μπορούσε να καταρρεύσει.
Συγκεκριμένα, το Τζαμί Κουτούμπια είναι το μεγαλύτερο στο Μαρακές και θεωρείται το καλύτερο δείγμα της μουσουλμανικής τέχνης εκτός Ανατολής. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική συνοικία Μεδίνα, κοντά στην αγορά Jemaa el-Fnaa και πλαισιώνεται από μεγάλους κήπους. Iδρύθηκε το 1147 από τον χαλίφη Αμπντ αλ-Μουμίν αμέσως μετά την κατάκτηση του Μαρακές από τους Αλμοραβίδες, μία βερβερική μουσουλμανική δυναστεία.
O μιναρές Κουτούμπια θεωρείται ορόσημο και σύμβολο του Μαρακές
Κλασικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής
Μια δεύτερη εκδοχή του ξαναχτίστηκε εξ ολοκλήρου από τον Abd al-Mu’min γύρω στο 1158, με τον Ya’qub al-Mansur να ολοκληρώνει πιθανώς την κατασκευή του μιναρέ γύρω στο 1195. Θεωρείται ένα κλασικό και σημαντικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής της μουσουλμανικής δυναστείας και της μαροκινής αρχιτεκτονικής γενικά. Ο πύργος του μιναρέ, ύψους 77 μέτρων, είναι διακοσμημένος με διάφορα γεωμετρικά μοτίβα και καλύπτεται από ένα κωδωνοστάσιο.
Τέλος, το τέμενος φαίνεται να αποτέλεσε έμπνευση για άλλα κτίρια όπως η Giralda της Σεβίλλης και ο Πύργος Hassan του Ραμπάτ, τα οποία χτίστηκαν λίγο αργότερα. Ο μιναρές θεωρείται επίσης σημαντικό ορόσημο και σύμβολο του Μαρακές.
- Έκρηξη σε εργοστάσιο βιοτεχνολογίας στην Κίνα αφήνει πίσω της 7 νεκρούς
- Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη 4,8 Ρίχτερ
- Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]
- Ευρωπαϊκά μήλα μολυσμένα με κοκτέιλ φυτοφαρμάκων
- Γαλλία, δύο 16χρονοι για να ξαναγίνει μεγάλη
- Η ΕΕ ετοιμάζεται για νέο δάνειο στα εξοπλιστικά μετά την υπερκάλυψη των 150 δισ. ευρώ
- Όταν ο χρόνος σταματά: Τα συγκλονιστικά βίντεο από την τραγωδία της Θύρας 7
- Ιταλία: Το Κάπρι επιβάλλει κανόνες στα γκρουπ των τουριστών από το επόμενο καλοκαίρι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)










![Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-07T172653Z_1901221379_RC25HJA81YW0_RTRMADP_5_OLYMPICS-2026-PROTEST-127x85.jpg)


![Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-07T172653Z_1901221379_RC25HJA81YW0_RTRMADP_5_OLYMPICS-2026-PROTEST-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442