Βρετανία: Ο καλλιτέχνης που έστησε τεράστιες πινακίδες για τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μάγχη
Μια από τις πινακίδες στήθηκε στις ακτές του Newheave στο Sussex και γράφει «Φαντάσου ότι επιθυμείς».
Ο Σκοτσέζος Νέιθαν Κόλει είναι ένας γνωστός καλλιτέχνης όχι μόνο για τα έργα του αλλά και για τις κοινωνικές του παρεμβάσεις. Ο Νέιθαν έστησε 6 τεράστιες πινακίδες σε διάφορα σημεία στο Sussex για να μπορούν να τις διαβάζουν οι πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μάγχη.
«Όλες οι πινακίδες είναι στραμμένες προς τη θάλασσα» λέει ο ίδιος και συνεχίζει, «Το πλοίο που έρχεται μεταφέρει παραθεριστές, αλλά έρχονται και άλλα πλοία φορτωμένα με ψυχές που θαλασσοπνίγηκαν στο στενό (της Μάγχης) και όλοι ξέρουμε πόσο επικίνδυνο είναι το στενό.»

«Θέλω λοιπόν να τους δώσω μια εικόνα αισιοδοξίας, ότι μπορούν να τα καταφέρουν στη νέα τους ζωή, μετά από το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι τους. Μάλιστα το “imagine what you desire” που έγραψα με λαμπάκια το έχω πάρει από ένα απόφθεγμα του συγγραφέα Μπέρναντ Σο»
Για τους πρόσφυγες της Ρουάντα
Ο Νέιθαν δηλώνει τρομοκρατημένος γιατί οι Βρετανοί ξέχασαν τον τρόπο με τον οποίο έγιναν σπουδαίοι στον κόσμο. Και αυτός είναι «μέσω της μετανάστευσης. Μιας μετανάστευσης που οι παππούδες μας έκαναν παντού σε κάθε σημείο της γης, πολλές φορές μάλιστα με όχι ειρηνικά μέσα».
Η σπίθα που άναψε τη φλόγα για τον Νέιθαν ήταν η απόφαση της υπουργού Πρίτι Πατέλ να μην χορηγεί άσυλο στους αιτούντες από τη Ρουάντα που κινδυνεύουν, την ίδια στιγμή που η Δανία για παράδειγμα έχει ενδιαφερθεί για κάτι τέτοιο. Μάλιστα την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση ο Νέιθαν έστησε το πρώτο του μεγάλο έργο στην παραλία.

Κάποια άλλα του έργα που κοιτάζουν στη θάλασσα γράφουν «δεν έχω άλλη χώρα», «εδώ είναι το τέλος της διαδρομής» κ.α. Ο Νέιθαν πλέον περιμένει να δει πως θα αντιδράσει η τοπική κοινωνία στα δημιουργήματα του και εάν θα αγκαλιάσει τους πρόσφυγες.
- Έχουν περάσει 38 χρόνια από την έναρξη της Πρώτης Ιντιφάντα και οι Παλαιστίνιοι ακόμα αγωνίζονται
- Αγρότες: Καταστολή στα μπλόκα, εισαγγελείς και «εγκληματικές οργανώσεις» απέναντι σε ένα κίνημα που φουντώνει
- Η εποχή του OnlyFans – Όταν η οικειότητα και η μοναξιά γίνονται εμπορεύματα
- Ο Τσικίνιο είχε την πρώτη φάση του Ολυμπιακού (vid)
- Τα μηνύματα της 20χρονης με τον 14χρονο στον Χολαργό – Τι υποστηρίζει ένας από τους δράστες
- Καλύβια: Αυτά είναι τα καλάσνικοφ που βρέθηκαν στο κλεμμένο ΙΧ – Κρατά το στόμα του κλειστό ο 37χρονος
- To σκάνδαλο Μογκερίνι «κατάπιε» την ευρωπαϊκή συμφωνία κατά της διαφθοράς
- O Γ.Γ. της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής για την πιθανή ημερομηνία έναρξης του ΝΒΑ Europe
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442