Όταν οι αρχαιολόγοι «ανακάλυψαν» τη Μύκονο – Πώς έγινε ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά
Η Μύκονος εξελίχθηκε σ’ ένα κοσμοπολίτικο νησί γεμάτο ομορφιές
Η Μύκονος χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. «Μαγνητίζει» ανθρώπους απ’ όλη την υφήλιο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, με το καλοκαίρι ειδικά στα στενοσόκακα της να επικρατεί το αδιαχώρητο.
Πώς όμως το αιώνιο νησί των ανέμων μετατράπηκε σε έναν επίγειο παράδεισο για τη λάμψη, την αίγλη, το γόητρο και την ομορφιά κι έγινε η ελίτ των νήσων ανά τον κόσμο;
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα must, όλα ξεκίνησαν το 1873 όταν αρχαιολόγοι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής άρχισαν να κάνουν ανασκαφές στη Δήλο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία έδωσε ζωή στην Άρτεμη και στον Απόλλωνα.
Η ανυπόφορη ζέστη καθώς και οι λιγοστοί πόροι έκαναν τους αρχαιολόγους να κρίνουν πως θα έπρεπε να βρουν ένα κοντινό σημείο για να μπορούν να ξεκουράζονται και να τρέφονται σωστά όσο θα κρατήσει η περίοδος των ανασκαφών κι έτσι επέλεξαν τη Μύκονο, μια άλλη, εντελώς διαφορετική Μύκονο όμως που ουδεμία σχέση έχει με τη λάμψη που «εκπέμπει» σήμερα. Το νησί ωστόσο κατάφερε να τους εντυπωθεί καλά στο μυαλό.
Πέρασαν πολλά χρόνια, τελείωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και οι νέοι της Αθηναϊκής αστικής τάξης πηγαινοέρχονταν στη Μύκονο. Ρεύμα δεν υπήρχε στο νησί αλλά το τοπίο απέπνεε μαγεία.

Μεγάλα ονόματα
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, πλούσιοι άρχισαν να επισκέπτονται το νησί το οποίο με τον καιρό ανέπτυξε κοσμικό χαρακτήρα και άρχισαν να ανοίγουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και μαγαζιά.
Ονόματα όπως Αριστοτέλης Ωνάσης και Μαρία Κάλλας, Σταύρος και Τίνα Λιβανού, ο βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη, η Μελίνα Μερκούρη, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Μπάρμπαρα Στρέιζαρντ το επέλεγαν για διακοπές.
Το 1955 ένας ψαράς βρήκε έναν μισοπεθαμένο πελεκάνο τον οποίο διασώζει και σε συνεργασία με κατοίκους του νησιού τον φροντίζουν και τον περιθάλπουν και έτσι γίνεται η μασκότ του νησιού μετά τη βάφτισή του ως Πέτρος ο πελεκάνος.
Συντομεύοντας την ιστορία, η Μύκονος εξελίχθηκε σ’ ένα κοσμοπολίτικο νησί γεμάτο ομορφιές τόσο φυσικές όσο και τεχνητές κυρίως τη δεκαετία του 80 και 90 όταν πολλοί κοσμικοί ανάμεσά τους πολιτικοί, ηθοποιοί και ξένοι διάσημοι επένδυαν για την αγορά γης στο νησί και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς ντόπιους και ξένους.
- ΗΠΑ: 29 συλλήψεις σε διαδήλωση στη Μινεάπολη για την δολοφονία της Ρενέ Γκουντ
- Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν έναν ξένο για «κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ»
- Εξωτερικοί παράγοντες εκμεταλλεύτηκαν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στο Ιράν, λέει η Τεχεράνη
- Πρόταση Τραμπ για πλαφόν 10% στα επιτόκια πιστωτικών καρτών – Πολιτικό μήνυμα ή ρεαλιστική παρέμβαση;
- Οι διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίζονται – Αναφορές για 65 νεκρούς
- Βενεζουέλα: Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώθηκαν έφθασε τους 18
- Αραγκτσί και Ιραβανί, κατηγορούν ΗΠΑ και Ισραήλ για την κατάσταση στο Ιράν
- Γροιλανδία: Τι σημαίνει για τους κατοίκους η «απειλή Τραμπ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442