Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γαλλία ξεκινά τρεις ακόμη έρευνες για εγκλήματα πολέμου
Οι έρευνες διεξάγονται από την γαλλική αντιτρομοκρατική, σε σχέση με ενέργειες κατά Γάλλων πολιτών – Η Ουκρανία ζητά τη συγκρότηση Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Η αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη τριών νέων ερευνών για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σε σχέση με ενέργειες που διαπράχθηκαν κατά γάλλων πολιτών στην χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από τις 24 Φεβρουαρίου.
Σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας γνωστοποιεί ότι ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου στις πόλεις Μαριούπολη, Γκοστομέλ και Τσερνίχιβ ανάμεσα στις 24 Φεβρουαρίου και τις 16 Μαρτίου.
«Εγκλήματα πολέμου δύνανται να χαρακτηρισθούν σκόπιμες επιθέσεις κατά τις φυσικής ακεραιότητας, σκόπιμες επιθέσεις κατά πολιτών που δεν ελάμβαναν μέρος στις εχθροπραξίες, σκόπιμες στερήσεις αναγκαίων για την επιβίωση αμάχων αγαθών και/ή σκόπιμες επιθέσεις κατά αγαθών μη στρατιωτικού χαρακτήρα, κλοπές, καταστροφές και φθορές αγαθών», εξηγεί η αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Γαλλίας.
Οι έρευνες ανατέθηκαν στην Κεντρική Υπηρεσία για Εγκλήματα Κατά της Ανθρωπότητας, Γενοκτονίες και Εγκλήματα Πολέμου (OCLCH).
Η γαλλική δικαιοσύνη δεν δύναται να ανοίξει έρευνες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκτός του γαλλικού εδάφους, παρά μόνο σε περίπτωση που ένα από τα θύματα έχει γαλλική υπηκοότητα, αν ο αυτουργός είναι Γάλλος ή η μόνιμη κατοικία του βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος.
Η εισαγγελία έχει ήδη ανοίξει έρευνα για τον θάνατο του Πιερ Ζακρεφσκί, του γαλλοϊρλανδού δημοσιογράφου, στις 14 Μαρτίου στα περίχωρα του Κιέβου.
Από την πλευρά του, ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως η σφαγή στην πόλη Μπούτσα, θα πρέπει να εκδικασθούν σε ειδικό ποινικό δικαστήριο που θα συγκροτηθεί στα πρότυπα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εκδίκασε τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)
















![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442