Squid Game – Ακατάλληλο για ανηλίκους το «Καλαμάρι»
Βρετανοί εκπαιδευτικοί προτρέπουν τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τη δημοφιλή σπλάτερ σειρά του Netflix, έπειτα από πολλά περιστατικά βίας σε προαύλια σχολείων και παιδικές χαρές
Εκπαιδευτικό συμβούλιο από τον νότο της Αγγλίας συμβουλεύει γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους να παρακολουθεί τη σειρά «Το Παιχνίδι του καλαμαριού» του Netflix, έπειτα από αναφορές ότι παιδιά ακόμα και ηλικίας 6 ετών, αντιγράφουν τα βίαια παιχνίδια που περιλαμβάνει.
Η ομάδα προστασίας της εκπαίδευσης από το συμβούλιο του κεντρικού Μπέντφορντσαϊρ έστειλε ενημερωτικό email στους γονείς και τους κηδεμόνες της περιοχής καλώντας τους να είναι σε εγρήγορση έπειτα από αναφορές ότι παιδιά και νέοι αντιγράφουν παιχνίδια και βίαια περιστατικά από τη νέα σειρά του Netflix «Το Παιχνίδι του καλαμαριού», η οποία έχει βαθμολογία 15. Στο πρόγραμμα, οι διαγωνιζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται βυθισμένοι στα χρέη, παίζουν παιχνίδια για να κερδίσουν χρήματα, αλλά σκοτώνονται αν αποτύχουν.
Αν και πολλά από τα παιχνίδια που εμφανίζονται στο πρόγραμμα απαιτούν εξειδικευμένα όπλα και εξοπλισμό, μερικά από αυτά είναι βίαιες εκδοχές παιδικών παιχνιδιών, όπως βόλοι και διελκυστίνδα που είναι εύκολο να αναπαράγουν τα παιδιά. Πολλά παιδιά δεν παρακολουθούν τη σειρά αλλά τη γνωρίζουν μέσω διαδικτυακών προκλήσεων στο TikTok, όπου οι χρήστες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης αναρτούν τη δική τους εκδοχή των παιχνιδιών αυτών.
Σύμφωνα με αναφορές, τα παιδιά χρησιμοποιούν σωματική βία σε παιδικές χαρές για να «τιμωρήσουν» τους ηττημένους ως υποκατάστατο του παίκτη που χάνει τη ζωή του. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το «Κόκκινο φως, πράσινο φως» (που μοιάζει με το ελληνικό «Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα») στο οποίο οι παίκτες προσπαθούν να φτάσουν σε μια γραμμή τερματισμού ενώ η πλάτη εκείνου που τα φυλάει είναι γυρισμένη. Πρέπει να παγώνουν επιτόπου κάθε φορά που η ανατριχιαστική κούκλα στο «Παιχνίδι του καλαμαριού» γυρίζει προς το μέρος τους.
Αυτό τον μήνα ένα σχολείο στο Βέλγιο γνωστοποίησε ότι τα παιδιά χτυπούσαν εκείνους που έχαναν (εκείνους δηλαδή που δεν έμεναν ακίνητοι) – στο «Παιχνίδι του καλαμαριού» όσους έχαναν τους πυροβολούσαν. Υπήρξαν επίσης προειδοποιήσεις για το παιχνίδι του γλυκού, το οποίο απαιτεί από τους παίκτες να κόψουν ένα από τα τέσσερα σχήματα σε ένα λεπτό δίσκο κηρήθρας χρησιμοποιώντας βελόνα χωρίς να σπάσουν το σχήμα. Αυτό έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στο TikTok, προκαλώντας φόβους ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να καούν με καραμελωμένη ζάχαρη εάν προσπαθήσουν να φτιάξουν το γλυκό μόνα τους.
Στην αναφορά του συμβουλίου του Μπέντφορντσαϊρ τονίζεται: «Υπήρξαν πρόσφατες αναφορές σχετικά με παιδιά και νέους που αναπαριστούν το παιχνίδι του καλαμαριού στο σχολείο. «Το παιχνίδι του καλαμαριού» προβάλλεται επίσης μέσω άλλων πλατφορμών όπως το YouTube και το TikTok, και με δεδομένη τη δημοτικότητα των παιχνιδιών στη σειρά, οι προγραμματιστές έχουν φτιάξει διάφορα μίνι-παιχνίδια βασισμένα στο Squid Game στο Roblox και σε άλλες πλατφόρμες παιχνιδιών. Σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να μην παρακολουθούν τα παιδιά «Το παιχνίδι του καλαμαριού». Η σειρά περιέχει έντονα βίαιο περιεχόμενο».
Πολλά σχολεία έχουν στείλει παρόμοιες προειδοποιήσεις στους γονείς. Ο Γκάρεθ Νίκολς, από το δημοτικό σχολείο του Σερ Φράνσις Χιλ στο Λίνκολν, περιγράφει πως «μια μικρή ομάδα μαθητών εντός σχολείου, ηλικίας περίπου έξι ετών συζητούσαν τη σειρά και προσπαθούσαν να αναπαραστήσουν κάποιες σκηνές». Ο Νίκολς πρόσθεσε ότι ο δάσκαλος της τάξης «επικοινώνησε αμέσως με τους γονείς για να τους ενημερώσει», όπως αναφέρει το BBC. Και κατέληξε: «Ο δάσκαλος συμβούλεψε επίσης τους γονείς να ελέγχουν τις ρυθμίσεις στις συσκευές τους καθώς οι μαθητές ενδέχεται να έχουν πρόσβαση και να δουν αυτήν τη σειρά χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους».
- Επαφές Πιερρακάκη με φον ντερ Λάιεν, Λαγκάρντ και Κόστα με τις εξελίξεις στο Ιράν στο επίκεντρο
- «Καζάνι που βράζει» η Ρεάλ – Η νέα ήττα, τα νεύρα των παικτών και οι οπαδοί που ζητούν την παραίτηση του Πέρεθ
- Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στην Αττική – Συνελήφθησαν τα αρχηγικά μέλη
- «Ήμουν ένα αθώο παιδί» – H ψυχική υγεία της Κριστίνα Άπλγκεϊτ επιβαρύνθηκε από τη συμμετοχή της σε τηλεοπτική σειρά
- Φάμελλος στη Βουλή: Η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είναι εθνική ανάγκη – Ο Μητσοτάκης, ουρά των Τραμπ-Νετανιάχου
- Λέρος: Ελεύθερος, υπό τον όρο της παρακολούθησης από ψυχολόγο, ο 18χρονος που σκότωσε τον πατέρα του
- Άρης: Αίσιο τέλος για την U18 που είχε εγκλωβιστεί στο Άμπου Ντάμπι, επιστρέφει με πτήση τσάρτερ η αποστολή
- ΗΠΑ και Ισραήλ χτύπησαν το κτίριο που θα εκλεγόταν νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442