Πυρκαγιές – Πώς οι πυρόπληκτοι θα επανεκδόσουν ταυτότητες και διαβατήρια που χάθηκαν
Πολλοί είναι εκείνοι που έχασαν τα προσωπικά τους έγγραφα στις απανωτές πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες μέρες σε πολλά σημεία της χώρας.
Οι πυρκαγιές του τελευταίου διαστήματος οδήγησαν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, να μπουν σε φέρι μποτ, να παρατήσουν βαλίτσες, ενώ άλλοι, πιο άτυχοι, είδαν τα σπίτια τους να καίγονται. Όπως είναι φυσικό, πολλοί είναι εκείνοι που έχασαν τα προσωπικά τους έγγραφα σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές.
Έτσι, κατά προτεραιότητα και δωρεάν θα γίνει η έκδοση – αντικατάσταση διαβατηρίων και ταυτοτήτων σε πολίτες που επλήγησαν από τις πρόσφατες φωτιές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας για τα διαβατήρια και τις ταυτότητες, που καταστράφηκαν κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, αποφασίστηκε η ατελής και κατά προτεραιότητα αντικατάστασή τους.
Α) Για τα διαβατήρια:
Παρέχεται η δυνατότητα στους πυρόπληκτους πολίτες, εφόσον το επιθυμούν, να αντικαταστήσουν μέχρι την 31-12-2021 τα καταστραμμένα διαβατήρια, που ήταν σε ισχύ. Τα νέα διαβατήρια θα έχουν χρονική ισχύ αντίστοιχη των καταστραφέντων.
Η έκδοση – αντικατάσταση των διαβατηρίων πραγματοποιείται ατελώς (χωρίς την καταβολή παραβόλου), κατά παρέκκλιση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Διευκρινίζεται ότι για την έκδοση των διαβατηρίων, πλην των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, απαιτείται και βεβαίωση αστυνομικής ή άλλης αρμόδιας Αρχής περί καταστροφής του διαβατηρίου από τις πυρκαγιές στις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Β) Για τις ταυτότητες:
Η έκδοση – αντικατάσταση των ταυτοτήτων πραγματοποιείται ατελώς (χωρίς την καταβολή παραβόλου) και κατά προτεραιότητα.
Επιπλέον, προς διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης – αντικατάστασης δελτίου ταυτότητας, παρέχεται η δυνατότητα:
- μεταφοράς των πληγέντων πολιτών στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες με υπηρεσιακά οχήματα και
- μετάβασης αστυνομικών στις πληγείσες περιοχές για την παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.
- «Αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν που μας έδωσε «από σεβασμό» 20 τάνκερ με πετρέλαιο, δηλώνει ο Τραμπ
- Ελ Σαλβαδόρ: Να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά η HRW από τον Μπουκέλε
- Ιράν: Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442