To Facebook υπό ανεξάρτητο έλεγχο για τη ρητορική μίσους
Η εταιρεία συμφώνησε να φέρει στο φως στατιστικά στοιχεία, με βάση ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του περιεχομένου της, και να δεχτεί έλεγχο από ανεξάρτητη επιτροπ
H Facebook Inc. δημοσιοποίησε για πρώτη φορά δεδομένα για την εξάπλωση της ρητορικής μίσους, γνωστοποιώντας ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 για κάθε 10.000 προβολές περιεχομένου οι 10 έως 11 αφορούσαν κηρύγματα και απόψεις μίσους.
Η εταιρεία συμφώνησε να φέρει στο φως στατιστικά στοιχεία, με βάση ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του περιεχομένου της, και να δεχτεί έλεγχο από ανεξάρτητη επιτροπή σχετικά με την πολιτική του. Εκπρόσωπος της εταιρείας ότι ο έλεγχος αυτός θα ολοκληρωθεί εντός του 2021, αναφέρει το Reuters.
Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο ανέφερε ότι έλαβε μέτρα εναντίον 22,1 εκατομμυρίων αναρτήσεων μίσους στο τρίτο τρίμηνο φέτος.
Την πλειονότητα εντόπισε η ίδια εταιρεία (95% έναντι μόνο 24% το 2017) με τη βοήθεια ειδικής μονάδας εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο 5% έγινε αντιληπτό με επισημάνσεις και καταγγελίες τρίτων. Στα μέτρα που ελήφθησαν, περιλαμβανόταν η αφαίρεση περιεχομένου, η κάλυψη του με προειδοποιητικό μήνυμα, η αδρανοποίηση λογαριασμών χρηστών και η παραπομπή σε πηγές αρμόδιας πληροφόρησης.
Η Facebook επισήμανε ότι κάποιες αναρτήσεις μίσους μπορεί να γίνουν «μεταδοτικές» (viral), ενώ άλλες συγκεντρώνουν ελάχιστους αναγνώστες.
Ως περιεχόμενο μίσους το Facebook ορίζει «οτιδήποτε επιτίθεται άμεσα σε ανθρώπους με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η εθνότητα, η εθνική καταγωγή, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το φύλο, η ταυτότητα φύλου, η σοβαρή αναπηρία ή η αρρώστια».
Η εταιρεία ανέφερε σε τριμηνιαία έκθεση (Community Standards Enforcement Report) ότι λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση του εξτρεμιστικού εθνικισμού, της βίας κατά των μεταναστών, της άρνησης του Ολοκαυτώματος, των αντιεβραϊκών στερεοτύπων κ.ά. Φέτος το καλοκαίρι, οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχεδίασαν εκτεταμένο διαφημιστικό μποϊκοτάζ, προσπαθώντας να πιέσουν τη Facebook να λάβει δραστικότερα μέτρα κατά των εξάπλωσης της ρητορικής μίσους μεταξύ των χρηστών.
Τον Οκτώβριο η Facebook ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί την πολιτική της ώστε να απαγορεύσει το περιεχόμενο που αρνείται ή διαστρεβλώνει το Ολοκαύτωμα. Παρόλα αυτά, η οργάνωση Anti-Defamation League, μία από αυτές που είχαν οργανώσει το διαφημιστικό μποϊκοτάζ, κατήγγειλε ότι ακόμη και τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν είναι όσο πρέπει αναλυτικά και διαφωτιστικό.
Πάντως, άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το YouTube, δεν αποκαλύπτουν μέχρι στιγμής ανάλογα στοιχεία για το περιεχόμενο μίσους στις πλατφόρμες της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
- Η Κίνα εκτινάσσει την παραγωγή αερίου – Η «καραμπόλα» με το LNG
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Τραπεζικές απάτες με τη χρήση της ΑΙ
- Γερμανία και Ισραήλ επεκτείνουν το συμβόλαιο των Arrow 3 και υπογράφουν νέες συμφωνίες
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]
- Σύμφωνα με το Forbes το Ιράν έριξε για πρώτη φορά το Starlink του Μασκ
- Ίντερ – Νάπολι 2-2: Χορταστική ισοπαλία στο Τζουζέπε Μεάτσα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442