Λέσβος: Συνεχίζεται η επιχείρηση της Αστυνομίας στο Καρά Τεπέ – Νέες εικόνες απελπισίας
Έως και χθες το βράδυ στη νέα δομή είχαν μπει 5.000 άτομα από τους 12.000 συνολικά άστεγους.
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Καρά Τεπέ με στόχο να οδηγηθούν στη νέα δομή που δημιουργήθηκε στην περιοχή πρόσφυγες που παραμένουν στους δρόμους, για 10η ημέρα μετά τη φωτιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας.
Έως και χθες το βράδυ στη νέα δομή είχαν μπει 5.000 άτομα από τους 12.000 συνολικά άστεγους.
Από το πρωί, τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες βρίσκονται στην πύλη της νέας δομής περιμένοντας να μπουν, να αρχίσει η ταυτοποίηση τους, να ελεγχθούν υγειονομικά και να οδηγηθούν στις σκηνές τους.
Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς κοιμήθηκαν έξω από τη νέα δομή περιμένοντας να ανοίξει.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, το μεγάλο όμως στοίχημα είναι τι θα γίνει σε τρεις περιπτώσεις που άμεσα η ΕΛΑΣ θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Η πρώτη είναι οι «σκληροί» στο μπλόκο της Αστυνομίας προς την πόλη μεταξύ των οποίων θεωρείται πως κρύβονται και αυτοί που μέρες τώρα απέτρεπαν τους πρόσφυγες και μετανάστες από το να μπουν στη νέα δομή.

Η δεύτερη είναι περίπου 2000 άτομα όπου έχουν εγκατασταθεί σε έναν καταυλισμό που έχει φτιαχτεί και η τρίτη περίπτωση, είναι οι υπολογιζόμενοι σε 1000 με 1500 φυγάδες των βουνών της Μόριας.
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, μεταξύ άλλων και το προσφυγικό.
Για το ζήτημα του προσφυγικού και με αφορμή μια πρόσφατη ανάρτηση του Αντώνη Λιάκου, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε προσωπικά υπεύθυνο το κ. Χρυσοχοΐδη για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και υποστήριξε πως έπρεπε να τους έχει μεταφέρει στην ενδοχώρα. Όχι σε κλειστά κέντρα, αλλά σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και σπίτια.
Η κυρία Βούλτεψη με τη σειρά της, ανέδειξε το γεγονός ότι η Ελλάδα το τελευταίο οχτάμηνο ήρθε αντιμέτωπη με πολλά μέτωπα και προκλήσεις. Για εκείνη η πηγή του κακού όσον αφορά το ζήτημα του προσφυγικού, είναι το «γενικό προσκλητήριο» που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι προσφυγικές ροές που πέρασαν στην Ευρώπη τότε δεν είχαν καμία σχέση με τον πόλεμο στη Συρία.
Η Μόρια, όπως υποστήριξε, όταν δημιουργήθηκε ήταν κέντρο καταγραφής των ανθρώπων που έφταναν και επρόκειτο να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Από τότε, πολλές φορές έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές μέσα στη δομή.
Όσο παραμένει σε ισχύ ο κανονισμός του Δουβλίνου, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, τόνισε ο κ. Νικολάου.
Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα, είναι να κλείσει η Μόρια και όλα τα ΚΥΤ των νησιών, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα όπου θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν στον τελικό προορισμό τους.
- ΕΕ: Τουλάχιστον 40.538 έπαθαν καρκίνο λόγω της δουλειάς τους μέσα σε 10 χρόνια
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιο τρομακτικό σενάριο για τη Δύση απέχει 130 χλμ. από την πραγματικότητα
- Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας: H θεατρική διασκευή της «Συναίνεσης» της V. Springora στο Υπόγειο του Τέχνης
- Μήπως ο εγκέφαλος σου είναι ακόμα έφηβος; Αυτές είναι οι 5 ηλικίες του πιο σημαντικού ανθρώπινου οργάνου
- Γιορτές στην Ευρώπη: Αναζητώντας την τέλεια χριστουγεννιάτικη αγορά
- Φοινικούντα: Στον εισαγγελέα ανιψιός και επιχειρηματίας για τη διπλή δολοφονία – Πώς φτάσαμε στις δύο συλλήψεις
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Τουλάχιστον 9 στρατιώτες της Ταϊλάνδης νεκροί μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών με την Καμπότζη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 11.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/colton-sturgeon-6FQuEH9mcNk-unsplash-315x220.jpg)























![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442