Η γαλλική αστυνομία στο Παρίσι έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων, αλλά και κανονιών νερού προκειμένου να διαλύσει συγκεντρωμένους διαδηλωτές στην γαλλική πρωτεύουσα.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος των καυσίμων, αλλά και για τις οικονομικές πολιτικές του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Πρόκειται για το δεύτερο Σαββατοκύριακο των διαδηλώσεων του “κίτρινου γιλέκου,” που έχει προκαλέσει αναταραχή σε ολόκληρη την Γαλλία.
Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία, όπου και ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, που τους εμπόδισαν να πλησιάσουν στο προεδρικό μέγαρο.
Μερικοί από τους διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ενώ μερικοί άλλοι είχαν ταμπέλες με συνθήματα που έγραφαν “Παραίτηση Μακρόν,” και “Μακρόν, κλέφτη.”
Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, οι διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα που πρέπει να έχουν στα οχήματά τους, όλοι οι οδηγοί στην Γαλλία, πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε μεγάλους οδικούς κόμβους και σε ολόκληρη την χώρα.
Οι διαμαρτυρίες αυτές, από τα φλεγόμενα οδοφράγματα, μέχρι τα κομβόι των φορτηγών που κινούνται με αργές ταχύτητες, προκαλούν προβλήματα στην ομαλή πρόσβαση σε σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων, εμπορικά κέντρα, αλλά και βιομηχανίες.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.