Eπιστροφή κεφαλής Κενταύρου από γερμανικό μουσείο ζητά η Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να επιστραφεί στη χώρα μιας κεφαλής Κενταύρου από τον Παρθενώνα που εκτίθεται εδώ και 160 χρόνια στο μουσείο Μάρτιν φον Βάγκνερ του πανεπιστημίου Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία, κάτι που όμως το πανεπιστήμιο αρνείται να κάνει.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να επιστραφεί στη χώρα μιας κεφαλής Κενταύρου από τον Παρθενώνα που εκτίθεται εδώ και 160 χρόνια στο μουσείο Μάρτιν φον Βάγκνερ του πανεπιστημίου Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία, κάτι που όμως το πανεπιστήμιο αρνείται να κάνει.
Η κεφαλή του Κενταύρου είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 2.400 ετών και βρισκόταν στη μετόπη του Παρθενώνα, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται εδώ και 200 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Η κεφαλή περιήλθε στην κατοχή του Μάρτιν φον Βάγκνερ –ενός Γερμανού ζωγράφου, γλύπτη και συλλέκτη έργων τέχνης -το πρώτο μισό του 19ου αιώνα από μια ιταλική ιδιωτική συλλογή. Τότε δεν γνώριζε ότι το έργο τέχνης αυτό αποτελούσε μέρος του Παρθενώνα
Τώρα η ελληνική κυβέρνηση ζητεί την επιστροφή του, όπως δηλώνει ο Γιόχεν Γκρίσμπαχ καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ.
«Λαμβάνουμε τακτικά επιστολές από την Ελβετία. Εκεί έχει την έδρα της μια επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Όμως η απάντηση είναι η ίδια: δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε πίσω το έργο», πρόσθεσε.
Το πανεπιστήμιο δικαιολογεί την άρνησή του λέγοντας ότι η κεφαλή του Κενταύρου ήταν κληροδότημα του Μάρτιν φον Βάγκνερ, ο οποίος είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να πουληθεί ή να δοθεί αλλού. Μάλιστα τονίζει ότι το σχετικό έγγραφο με την απαίτηση του φον Βάκγνερ, που χρονολογείται από το 1858, βρίσκεται στο αρχείο του πανεπιστημίου.
in.gr
- Εξεταστική – ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατάθεση για 13 χρόνια πριν – «Καμία σχέση με τη συντονισμένη απάτη που βλέπουμε σήμερα»
- Greek Tourism on Track for Record Revenues in 2025
- Άμεση αντίδραση σε πλημμυρικά φαινόμενα στην Καλαμάτα
- Ο Σπαλέτι απάντησε σε… προπονητή της εξέδρας: «Αν δεν σου αρέσει η Γιουβέντους, κάτσε σπίτι» (vid)
- Στέφανος Παπαδόπουλος: «Σκέφτηκα να αποσύρω τη μήνυση κατά του Γιώργου Μαζωνάκη»
- Καιρός: Βροχές στην Αττική το απόγευμα και τη νύχτα – Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα
- Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τον θάνατο του λιμενικού στο Παράλιο Άστρος
- UEFA Champions League: Το απόλυτο θρίλερ πρόκρισης Άγιαξ – Ολυμπιακός έρχεται στο MEGA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442