Πράσινο φως στην αποκατάσταση και χρήση της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η οριστική μελέτη αποκατάστασης και χρήσης των κτιρίων της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης της Βουλής στην Αθήνα. Μετά την αποκατάσταση των κτιρίων, αυτά θα στεγάσουν τα γραφεία διοίκησης, βιβλιοστάσιο και βιβλιοστάσιο-αναγνωστήριο. Η μελέτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί στην κεντρική είσοδο πρόσβαση για ΑμΕΑ, να προστεθεί στο τρίτο κτίριο δώμα, όπου θα λειτουργήσει καφετέρια, να επιτευχθεί η καλύτερη οριζόντια και κατακόρυφη επικοινωνία ανάμεσα στα κτίρια, καθώς και να ενισχυθεί η αντισεισμική συμπεριφορά των κτιρίων.
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η οριστική μελέτη αποκατάστασης και χρήσης των κτιρίων της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης της Βουλής στην Αθήνα.
Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, μέρος της οποίας είναι δωρεά του Εμμανουήλ Μπενάκη προς τη Βουλή των Ελλήνων το 1925, προκειμένου να στεγαστεί η βιβλιοθήκη Ψυχάρη, περιλαμβάνει τις επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής, της ανθρωπολογίας, της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της ιατρικής, τις στρατιωτικές επιστήμες, ελληνική και ξένη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες. Στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη φυλάσσονται προσωπικές βιβλιοθήκες και αρχεία πολιτικών προσωπικοτήτων.
Η Βιβλιοθήκη παραμένει από το 2004 κλειστή για το κοινό, προκειμένου να ανακαινιστεί (λειτουργεί προσωρινά στο παλιό Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν).
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έχει εγκρίνει ήδη την προμελέτη αποκατάστασης, καθώς και τη μελέτη συντήρησης του αρχιτεκτονικού και ζωγραφικού διακόσμου της Βιβλιοθήκης.
Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη απαρτίζεται από τρία κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Τα κτίρια κατασκευάστηκαν σε δύο φάσεις. Το κεντρικό και το κτίριο του βιβλιοστασίου (κτίριο Β) χτίστηκαν το 1911-1912, ενώ το κτίριο Γ’, όπου στεγαζόταν η βιβλιοθήκη του Γιάννη Ψυχάρη, ανεγέρθηκε το 1925-1926.
Μετά την αποκατάσταση των κτιρίων, αυτά θα στεγάσουν τα γραφεία διοίκησης (κεντρικό κτίριο), βιβλιοστάσιο (κτίριο Β’) και βιβλιοστάσιο-αναγνωστήριο (κτίριο Γ’).
Επίσης, η μελέτη προβλέπει μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί στην κεντρική είσοδο πρόσβαση για ΑΜΕΑ, να προστεθεί στο τρίτο κτίριο δώμα, όπου θα λειτουργήσει καφετέρια, να επιτευχθεί η καλύτερη οριζόντια και κατακόρυφη επικοινωνία ανάμεσα στα κτίρια, καθώς και να ενισχυθεί η αντισεισμική συμπεριφορά των κτιρίων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανίκανη και αδιάφορη για λύσεις στον πρωτογενή τομέα η κυβέρνηση
- Η ΚΕΔΕ στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής
- Ταυτοποιήθηκαν οι δύο 24χρονοι που παραβίαζαν κόκκινα με μηχανή – Πώς προσπάθησαν να σβήσουν τα ίχνη τους
- Σάλος με AI εικόνες που ανέβασε ο Τραμπ – Δείχνουν τη Γροιλανδία (και όχι μόνο) αμερικανική και θεατές τους Ευρωπαίους
- «A House of Dynamite»: Tι θα έκανε ένας πρόεδρος μπροστά σε μια πυρηνική επίθεση; – Ειδικοί απαντούν
- «Παιχνίδια» παγκόσμιας εξουσίας – Ο αποδυναμωμένος ΟΗΕ, η διεθνής αταξία και μια κομβική διαδοχή
- Έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία: Συναγερμός για επικίνδυνα φαινόμενα – Καταιγίδες και στην Αττική
- Σκύλος: Από τι εξαρτάται η χρονική διάρκεια εκπαίδευσής του;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442