Διατροφικές Συμβουλές προς «ναυτιλλόμενους» τα Χριστούγεννα…
Ο καταξιωμένος διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος μας δίνει επτά πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για εορταστικό τραπέζι. Ας προσπαθήσουμε να τις εφαρμόσουμε, κι ας κάνουμε τα φετινά Χριστούγεννα λιγότερο επιβαρυντικά για τον οργανισμό μας.
Ο καταξιωμένος διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος μας δίνει επτά πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για εορταστικό τραπέζι. Ας προσπαθήσουμε να τις εφαρμόσουμε, κι ας κάνουμε τα φετινά Χριστούγεννα λιγότερο επιβαρυντικά για τον οργανισμό μας.
1. Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ, προσδίδει πολλές θερμίδες χωρίς να προκαλεί κορεσμό. Μην αυταπατάστε ότι το λευκό κρασί είναι πιο «light» από το κόκκινο. Επίσης μην λησμονείτε ότι η μπίρα αποδίδει λιγότερες θερμίδες από την αντίστοιχη ποσότητα κρασιού!
1 ποτηράκι (145 ml) κρασί κόκκινο αποδίδει κατά μέσο όρο 125 θερμίδες και εμπεριέχει 15,6 γρ. αλκοόλ
1 ποτηράκι (145 ml) κρασί λευκό αποδίδει κατά μέσο όρο 122 θερμίδες και εμπεριέχει 15,1 γρ. αλκοόλ
Βλέπουμε δηλαδή ότι η θερμιδική διαφορά μεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού είναι ανύπαρκτη και θα πρέπει κάποιοι να πάψουν να προτείνουν το λευκό κρασί σαν πιο «light».
2. Προτιμήστε μελομακάρονο από κουραμπιέ. Αποδίδει λιγότερες θερμίδες (110 Kcal έναντι 155 του κουραμπιέ) και έχει υψηλότερη διαθρεπτική αξία αφού εμπεριέχει ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και μέλι αντί για ζάχαρη!
3. Πριν φύγετε για το εκάστοτε γιορτινό κάλεσμα, μην είστε τελείως νηστικοί και άρα έτοιμοι να ενδώσετε σε κάθε «ορεκτικό», που ουσιαστικά δεν εξυπηρετεί και κανέναν σκοπό αφού συνήθως από όρεξη άλλο τίποτα…
Καλές εναλλακτικές για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ που θα κοντρολάρει την όρεξη και θα σας βοηθήσει να δείξετε «καλή διαγωγή» στο γιορτινό τραπέζι, είναι ένα μικρό μπολ σαλάτας ή 2 φρυγανιές με λίγο τυρί μειωμένων λιπαρών ή ακόμα και ένα όχι πολύ ώριμο φρούτο.
4. Εφόσον ετοιμάζετε εσείς γιορτινό τραπέζι επιλέξτε εδέσματα που να εξυπηρετούν την τέρψη αλλά και να συνάδουν με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Για παράδειγμα για αλλαντικά επιλέξτε ποικιλία με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι. Δεν στερούνται γεύσης και μειώνετε την κατανάλωση δύο στοιχείων (λίπος-αλάτι), στα οποία παρατηρείται υπερβολή αυτές τις ημέρες.
5. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκλωβισθείτε σε σκέψεις του τύπου «δεν θα πάω στο κάλεσμα» ή «παρακαλώ για εμένα μόνο σαλάτα». Απωθημένα και ενδογενείς πιέσεις, θα σας οδηγήσουν την επόμενη στο να παραδοθείτε αμαχητί στο ταψί με τα λαχταριστά μελομακάρονα ή (και) τους κουραμπιέδες.
Η σύνεση στο μέτρο κατανάλωσης και η συνειδητοποίηση πως η χαρά της συνεύρεσης με την αγαπημένη μας παρέα είναι το ζητούμενο, αρκούν να προφυλάξουν τον καθένα από υπερβολές με αντίκτυπο στο βάρος του.
6. Αξιοποιήστε τον φούρνο σας και όχι το τηγάνι σας. Για παράδειγμα οι ψητές πατάτες φούρνου αποτελούν ένα γευστικότατο έδεσμα που μπορεί να συνοδεύουν το οποιοδήποτε ψητό, γλιτώνοντας σας από την κατανάλωση τεράστιας ποσότητας λίπους, που σαν «σφουγγάρι» τραβούν οι τηγανητές πατάτες…
7. Για τα άτομα εκείνα που μπορεί να είναι επιρρεπή και να ενδίδουν στις γιορτινές διατροφικές παρασπονδίες η τήρηση ακραίων διατροφικών σχημάτων ή νηστείας την επόμενη ημέρα, αντενδείκνυται.
Ας αναλογιστούμε ότι οι αυστηρές μονοδίαιτες και «φρουτοθεραπείες» και αποσυντονίζουν εντελώς το μεταβολικό ρολόι του οργανισμού μας, αλλά και μας οδηγούν σε απώλεια κυρίως υγρών και γλυκογόνου και άρα σε μια εικονική απώλεια, αφού η μείωση του λιπώδους ιστού που είναι το ζητούμενο, δεν επιτυγχάνεται στο βαθμό που θα θέλαμε.
Όσο λοιπόν παράδοξο και αν ακούγεται, μετά από την οποιαδήποτε διατροφική ατασθαλία, η ένταξή μας σε ένα ισορροπημένο διατροφικά σιτηρέσιο πρέπει να αποτελεί μονόδρομο, ασχέτως ενδείξεως της ζυγαριάς.