Χρίστος Καράς
Με νέα ατομική έκθεση του εικαστικού καλλιτέχνη Χρίστου Καρά εγκαινιάζεται το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη η αίθουσα τέχνης Kapopoulos Fine Arts. Στην έκθεση με τίτλο «Χρίστος Καράς-Πρόσφατες εργασίες» ο ζωγράφος θα παρουσιάσει γυναικεία γυμνά, νεκρές φύσεις, βάζα με λουλούδια, ενώ παράλληλα κάνει αρχαιολογικές αναφορές. Η έκθεση που έχει τίτλο «Χρίστος Καράς-Πρόσφατες εργασίες», παρουσιάζει, όπως […]
Το κείμενο στον κατάλογο της έκθεσης υπογράφει ο Ιταλός ιστορικός τέχνης Τζουλιάνο Σεραφίνι, κάτω από τον τίτλο «Παράλληλοι δρόμοι».
«Κοσμοπολιτισμός και αίσθημα του «ανήκειν»: πάνω σε αυτή τη διαχρονική διάσταση-αν και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για διαχρονία, εφόσον αναγνωρίζουμε στην ελληνική ταυτότητα αξίες απόλυτης οικουμενικότητας- κινείται όλη η τέχνη του Καρά», γράφει ο Τζουλιάνο Σεραφίνι. «Τέχνη επιβλητικότατη ως προς την έκταση και ως προς τον πλούτο των εμπειριών, υποκινούμενη από μια «παμφάγα» περιέργεια, καρπός φρενήρους δουλειάς, ταξιδιών και πειραματισμών, με άλλα λόγια απόλυτης συγκέντρωσης και αφοσίωσης στο ίδιο το έργο, αλλά και καρπός ενός γενναιόδωρου ανοίγματος στο εξωτερικό, σε ένα όραμα κοινωνικά στρατευμένο για το πεπρωμένο που αναλογούσε στον καλλιτέχνη από τα Τρίκαλα. Άνοιγμα επομένως στη γνήσια ανάγκη του να ταυτίσει στο ίδιο αυτό πεπρωμένο τον δημιουργικό και ηθικό παράγοντα, μέσω μιας ακατάλυτης και μάλιστα «αναπόφευκτης» πνευματικής ώσμωσης.»
«Πρέπει να τονιστεί ότι για τον Καρά αυτή η σπάνια σύζευξη διανοητικών και λειτουργικών παρορμήσεων δεν υπήρξε ποτέ μια αλαζονική πρόφαση για την προώθηση της καριέρας του. Και εδώ ακριβώς έγκειται η ιδιότητα του ως «καθολικού» καλλιτέχνη, εκείνου που δεν επιζητά να «φορτώσει» με ανταμοιβές και τιμές τη μόνη πραγματικότητα που του αρμόζει. Σε εκείνον ήρκεσε (και αρκεί) απλά και μόνο η δουλειά, όπως συμβαίνει σε όποιον ούτε θα μπορούσε ούτε θα ήξερε να πράξει διαφορετικά. Ένας είδος «αγιάτρευτης» διαστροφής.»
«Ο Καράς ζωγραφίζει με τρόπο ρεαλιστικό αυτό που δεν είναι πραγματικό, και για να υπογραμμίσει αυτή την παραδοξολογία, αυτό το μιμητικό παράλογο, το αντιμετωπίζει με μέσα αποκλειστικά παραστατικά, στρέφοντας για άλλη μια φορά την ψυχική μας αντίληψη προς το «διαφορετικό» και το «υπεράνω» της συνείδησης. Η πρόσφατη δουλειά αποκαλύπτει μια σύνθεση με πλήρη συνείδηση της δημιουργικής πορείας που έχει ήδη διανυθεί.»
Η έκθεση του Χρίστου Καρά εγκαινιάζεται στις 21 Νοεμβρίου στις 13.00 το μεσημέρι και διαρκεί ως τις 5 Δεκεμβρίου.
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
- Φωτιά στα Καζάνια στο Πέραμα: «Κλείστε τα παράθυρα των σπιτιών σας» – Ήχησε το 112
- OnlyFans: Πόσο απειλούνται οι δημιουργοί του με «φόρο αμαρτίας»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)










![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-121x85.jpg)
























![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442