Μέτρα κατά του Καναδά εξετάζει η ΕΕ λόγω του κυνηγιού φώκιας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη λήψη μέτρων κατά του Καναδά λόγω των απάνθρωπων μεθόδων με τις οποίες θανατώνονται οι νεογέννητες φώκιες για τη γούνα τους. Φέτος οι κυνηγοί έλαβαν άδεια να σκοτώσουν 275.000 φώκιες του Λαμπραντόρ, χτυπώντας τες στο κεφάλι με καμάκια.
36
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη λήψη μέτρων κατά του Καναδά λόγω των απάνθρωπων μεθόδων με τις οποίες θανατώνονται οι νεογέννητες φώκιες για τη γούνα τους.
«Είναι αλήθεια ότι ο επίτροπος [Περιβάλλοντος] Σταύρος Δήμας εξετάζει το θέμα του απάνθρωπου τρόπου με τον οποίο θανατώνονται οι φώκιες και προετοιμάζουμε ένα κείμενο που θα παρουσιαστεί εντός των ερχόμενων μηνών» επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Εκτίμησε ότι το κείμενο θα είναι έτοιμο πριν από το καλοκαίρι.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα θα μπορούσε να λάβει η ΕΕ. Ωστόσο η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει την Τετάρτη ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επιβολή εμπορικών κυρώσεων.
Στις αρχές Μαρτίου οι αρχές του Καναδά έδωσαν άδεια για να θανατωθούν φέτος 275.000 φώκιες του Λαμπραντόρ -5.000 παραπάνω από πέρυσι-, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ζώων.
Οι κανονισμοί επιβάλλουν στους κυνηγούς να σκοτώνουν τα μικρά μόνο μετά την ηλικία των δύο εβδομάδων, οπότε το αρχικό άσπρο τρίχωμά τους έχει αντικατασταθεί από γκρι γούνα. Τα ζώα πρέπει να σκοτώνονται γρήγορα, με καμάκι ή με σφαίρα στο κεφάλι.
Οι περιβαλλοντιστές, ωστόσο,καταγγέλλουν ότι οι κυνηγοί πολλές φορές γδέρνουν τα μικρά ζωντανά ή τα σκοτώνουν με αγκυλωτά ρόπαλα, ώστε να μην τρυπήσουν τη γούνα.
Ο Καναδάς υποστηρίζει πάντως ότι το κυνήγι δεν γίνεται με απάνθρωπους τρόπους και ότι είναι απαραίτητο τόσο για τον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων όσο και για τη στήριξη των μικρώνκοινοτήτων ψαράδων.
Το 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει την απαγόρευση των εισαγωγών γούνας φώκιας σε όλη την Ένωση . Πολλές χώρες, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, έχουν επιβάλει ήδη απαγόρευση στις εισαγωγές προϊόντων φώκιας και υπάρχουν και άλλες που εξετάζουν να το κάνουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Καραχάλιος για Καρυστιανού: «Την έχει μαγέψει η Γρατσία, την έχουν παγιδέψει με τους αστρολογικούς χάρτες»
- Σε δίκτυο φορέων για την διαχείριση σοβαρών φαινομένων που απειλούν τα παιδιά εντάχθηκε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας
- Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Τόσος χαμός μόλις για 0,05% ανάπτυξη;
- Ολυμπιακός – Λεβερκούζεν: Ο «τελικός πρόκρισης» του UEFA Champions League έρχεται στο MEGA
- «Της άρεσε ο Μπεν Άφλεκ» – Η αποκάλυψη που έκανε ο Ματ Ντέιμον για τη σύζυγό του Λουτσιάνα και τον κολλητό του
- Τσιτσιπάς – Βούκιτς 0-2: Ήττα και αποκλεισμός για τον Έλληνα τενίστα
- Εξαφάνιση 16χρονης στην Πάτρα – Εμφανίστηκε αυτοβούλως ο άνδρας που συνομιλούσε με την ανήλικη
- Η «Ιθάκη» πλαγιοκοπεί το ΠΑΣΟΚ – Ο Τσίπρας έλκει τους 40+ του Ανδρουλάκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442