Η Ιαπωνία στρατολογεί κοράλλια για να υπερασπιστεί αμφισβητούμενα εδάφη της
H Ιαπωνία ξεκίνησε να «φυτεύει» νεαρά κοράλλια σε μια απομονωμένη ατόλη στον Ειρηνικού σε μια προσπάθεια να σώσει τη νησίδα από τη διάβρωση και να υπερασπιστεί μια εδαφική της διεκδίκηση στην οποία αντιδρά η Κίνα.
H Ιαπωνία ξεκίνησε να «φυτεύει» νεαρά κοράλλια σε μια απομονωμένη ατόλη στον Ειρηνικού σε μια προσπάθεια να σώσει τη νησίδα από τη διάβρωση και να υπερασπιστεί μια εδαφική της διεκδίκηση στην οποία αντιδρά η Κίνα.
Η Ιαπωνία θεωρεί την ατόλη Οκινοτόρι το νοτιότερο άκρο της επικράτειάς της, περίπου 1.700 χλμ νότια του Τόκιο, και οριοθετεί γύρω της την ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης, σε ακτίνα 200 ναυτικών μιλίων.
Η Κίνα, αντίθετα, θεωρεί ότι η ατόλη είναι απλά ύφαλος και δεν μπορεί να θεωρηθεί οντότητα που οριοθετεί τη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με τη Συνθήκη για το Νόμο της Θάλασσας του ΟΗΕ.
Η ατόλη, με περίμετρο γύρω στα 11 χιλιόμετρα, έχει διαβρωθεί από τα κύματα και μόνο μερικά βράχια, ενισχυμένα με μπετόν, εξέχουν σήμερα από τη θάλασσα.
Για να προστατεύσε το Οκινοτόρι από τη βύθιση, η Ιαπωνία μετέφερε τον Μάιο νεαρά κοράλλια σε έξι σημεία της ατόλης. Τον επόμενο μήνα, νεαρά κοράλλια θα τοποθετηθούν προσεκτικά σε περισσότερα σημεία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Ελπίζουμε να φυτέψουμε δεκάδες χιλιάδες, αρχίζοντας από φέτος» δήλωσε εκπρόσωπος του προγράμματος στην ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας.
Το κόστος του σχεδίου αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. γιέν (3 εκατ. ευρώ) για τα επόμενα δύο χρόνια.
Αν ανταποκρινόμαστε στα λάθη που όλοι μας κάνουμε με ηρεμία, αν τα αναλύουμε, μαθαίνουμε από αυτά και προσαρμοζόμαστε αναλόγως, μπορούμε να μετατρέψουμε τις αποτυχίες σε νίκες
Το χαμένο δραματικό ειδύλλιο «Ο μαγεμένος βοσκός», που ο Σπυρίδων Περεσιάδης έγραψε το 1909 παρουσιάζεται μέσα από τη σύγχρονη, λυρική ανάγνωση του Γιάννη Σκουρλέτη.