Στον Τηλέμαχο Αλαβέρα το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας
Ο Τηλέμαχος Αλαβέρας είναι ο μεγάλος νικητής του Μεγάλου Βραβείου Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Βραβευμένος ήδη κατά το παρελθόν, ο 81χρονος πεζογράφος, δοκιμιογράφος και επί 52 έτη διευθυντής του περιοδικού «Νέα Πορεία» εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του.
30
Ο Τηλέμαχος Αλαβέρας είναι ο μεγάλος νικητής του Μεγάλου Βραβείου Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Βραβευμένος ήδη κατά το παρελθόν, ο 81χρονος πεζογράφος, δοκιμιογράφος και επί 52 έτη διευθυντής του περιοδικού «Νέα Πορεία» εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του.
Γεννημένος το 1926 στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας , ο Τηλέμαχος Αλαβέρας ζει στη Θεσσαλονίκη από το 1927. Στα γράμματα εμφανίστηκε στα 1947. Έκτοτε δημοσίευσε 16 λογοτεχνικά έργα (συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα ) δοκίμια και ένα θεατρικό έργο.
Βραβεύτηκε με κρατικό βραβείο διηγήματος το 1976 για τη συλλογή Απ΄αφορμή και με βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών το 1985 για το έργο Γωνιές και Όψεις.
Γνωστότερα έργα του είναι Ως κυλιόμενος τάπης και Οδοστρωτήρας. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, ιταλικά, σουηδικά και πολωνικά.
Εξάλλου, το Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στην Αθηνά Κακούρη για το βίβλιο της Θέκλη, το Βραβείο Διηγήματος δόθηκε στον Γιάννη Καίσαρη για τη συλλογή του Μισάντρα. Το Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε στον Τάσο Γαλάτη για το Ανιπτόποδες και σφενδονήτες, ενώ η Αγγέλα Καστρινάκη κέρδισε το Βραβείο Δοκιμίου για τη μελέτη της H λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία του 1940-50.
Τέλος το Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας δόθηκε στον Χρήστο Σαμουηλίδη για τη βιογραφία του Γιαννούλη Χαλεπά.
Σημειώνεται ότι τα βραβεία αφορούν το έτος 2005.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Συνωστισμός και Σιωπή: Η Ελλάδα των αντιθέσεων σε επίπεδο δήμων»
- Βαλέρια Χοψονίδου: Σοβαρό χειρουργείο για τον 8 μηνών γιο της – Τι είπε για την περιπέτεια
- Ο Παναθηναϊκός κοντράρεται με τον Πανιώνιο εκτός έδρας – «Μάχη» ΑΕΚ και Ηρακλή στη «Sunel Arena»
- «Η σιωπή είναι συνενοχή» – Ανοιχτή επιστολή Ανδρουλάκη σε υπουργούς και δημόσιους αξιωματούχους που υπήρξαν στόχοι υποκλοπών και του Predator
- Γιώργος Τσαγκαράκης: Πώς ξεκίνησε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. – Τι λέει η Δημογλίδου
- «Η Μπαρτσελόνα θέλει τον Μάικ Τζέιμς και τον Ολιβιέ Ενκάμουα»
- Η επιστήμη ξέρει ποια είναι η χειρότερη ώρα για να φας γλυκό
- Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Στις κάλπες οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για τη δικαστική μεταρρύθμιση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 22.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/marek-piwnicki-vOGENinKryI-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442