Σύντομα θα ξαναλειτουργήσει η κύρια κάμερα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble
H βασική κάμερα του τροχιακού τηλεσκοπίου Hubble, που παραμένει εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης στις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται να ξαναλειτουργήσει από τις 3 Ιουλίου χωρίς μείωση της απόδοσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η NASA.
H βασική κάμερα του τροχιακού τηλεσκοπίου Hubble, που παραμένει εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης στις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται να ξαναλειτουργήσει από τις 3 Ιουλίου χωρίς μείωση της απόδοσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η NASA.
Η Προηγμένη Κάμερα Περισκόπησης, ένα όργανο τρίτης γενιάς που εγκαταστάθηκε από το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου το 2002, σταμάτησε να δουλεύει τη Δευτέρα όταν τα όργανα έδειξαν ότι η τάση τροφοδοσίας υπερέβη το όριο.
Οι υπεύθυνοι στην NASA και στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη αισιοδοξούν τώρα ότι η βλάβη θα αποκατασταθεί με τους κατάλληλους χειρισμούς από το έδαφος.
Για την Πέμπτη προγραμματίζεται νέα συνάντηση των μηχανικών στο Διαστημικό Κέντρο Johnson προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα είτε για την παράκαμψη ενός ύποπτου κυκλώματος είτε για την επανεκκίνηση της μνήμης του τηλεσκοπίου.
Το επαναστατικό Hubble, σε τροχιά από το 1990, χρειάζεται επειγόντως νέες μπαταρίες και γυροσκόπια για να μπορεί να παραμένει προσανατολισμένο στο Διάστημα μετά το 2007.
Η NASA σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μία ακόμα αποστολή συντήρησης, στη διάρκεια της οποίας θα εγκατασταθεί και ένας προωθητικός πύραυλος που θα καταστρέψει το Hubble με ελεγχόμενο εκτροχιασμό, πιθανώς το 2010.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.