«Ελληνικούς Θησαυρούς» παρουσιάζει στο Σίδνεϊ το Μουσείο Μπενάκη
Τη μεγάλη έκθεση «Ελληνικοί Θησαυροί» παρουσιάζει στο Powerhouse Museum του Σίδνεϊ το Μουσείο Μπενάκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 4 Μαΐου από τον Πέτρο Τατούλη και τον πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπομπ Καρ.
Τη μεγάλη έκθεση «Ελληνικοί Θησαυροί» παρουσιάζει στο Powerhouse Museum του Σίδνεϊ το Μουσείο Μπενάκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία ουσιαστικά ανταποδίδει εκείνη που είχε στείλει το περασμένο καλοκαίρι η Αυστραλία στην Αθήνα, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, και είχε φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, θα πραγματοποιηθούν στις 4 Μαΐου.
Αντιπροσωπευτικά έργα οκτώ χιλιετιών, που δείχνουν την αδιάσπαστη συνέχεια και συνοχή του ελληνισμού από τα βάθη της προϊστορίας ως τα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, από τη ρωμαϊκή περίοδο ως το τέλος της βυζαντινής εποχής και από τους αιώνες της ξενοκρατίας ως την επαναστατική αφύπνιση του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, είναι η διαδρομή και το σκεπτικό της έκθεσης, που σχεδίασε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβοριάς, ο οποίος επέλεξε και τα 160 σπάνια έργα από τις συλλογές του Μουσείου.
«Οι Ελληνικοί Θησαυροί αποδεικνύουν το αδιάσπαστο της ελληνικής μας κληρονομιάς» τόνισε την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης για την έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στο Σίδνεϊ από τον πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας και υπουργό Πολιτισμού Μπομπ Καρ, καθώς και τον Έλληνα υφυπουργό Πολιτισμού.
Παράλληλα, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε και δύο εκθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού, από κοινού με το Μουσείο Μπενάκη, στο εξωτερικό. Η μία έκθεση θα εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο στο Λονδίνο, με αντικείμενα από την Ελλάδα και την Κύπρο και η δεύτερη θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, στο Ωνάσειο Ίδρυμα, με αντικείμενα της μεταβυζαντινής τέχνης.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.