Κλειστό για δεύτερη εβδομάδα το ΚΘΒΕ λόγω απεργίας των ηθοποιών
«Κλειστόν» λόγω απεργίας των ηθοποιών παραμένει για δεύτερη συνεχή εβδομάδα το ΚΘΒΕ. Οι ηθοποιοί εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους, ζητώντας την άμεση καταβολή της αποζημίωσης του 75% για την εργασία τους τις Κυριακές.
«Κλειστόν» λόγω απεργίας των ηθοποιών παραμένει για δεύτερη συνεχή εβδομάδα το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας. Οι ηθοποιοί εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους, σε συνέντευξη Tύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας την άμεση καταβολή της αποζημίωσης του 75% για την εργασία τους τις Κυριακές.
Απαντώντας μάλιστα στον καλλιτεχνικό διευθυντή Νικήτα Τσακίρογλου, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι το αίτημα τους είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί από το ΚΘΒΕ, αλλά απευθείας από το υπουργείο Πολιτισμού, επικαλέστηκαν το νόμο 435/76 περί συμβάσεων εργασίας, ο οποίος απαγορεύει σε εργοδότη να συμψηφίζει στο βασικό μισθό του εργαζομένου τις προσαυξήσεις, εκτός αν υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό, κάτι το οποίο, όμως, δεν υφίσταται στο ΚΘΒΕ.
Επέρριψαν μάλιστα τις ευθύνες για τη διακοπή λειτουργίας του θεάτρου αποκλειστικά στον κ. Τσακίρογλου, καθώς -όπως τόνισαν- «βάσει του καταστατικού λειτουργίας του ΚΘΒΕ η διοίκηση έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους της σύμβασης και δεν είναι θέμα που ρυθμίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού».
Το κόστος για το ΚΘΒΕ από την καταβολή της κυριακάτικης αποζημίωσης των ηθοποιών υπολογίζεται σε 45.000 ευρώ ετησίως, ενώ, ψσύμφωνα με τους εκπροσώπους των ηθοποιών, η απόδοση των αποζημιώσεων προς του ηθοποιούς από τις δικαστικές αγωγές κατά του θεάτρου, καθώς και τα δικαστικά έξοδα, βάρυναν τον προϋπολογισμό του θεάτρου με 150.000 ευρώ συνολικά.
Λόγω των στάσεων εργασίας, που κηρύχθηκαν από την προηγούμενη Τρίτη, ματαιώθηκε η προγραμματισμένη πρεμιέρα του έργου «Ουζερί ο Τσιτσάνης» (βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη) που επρόκειτο να δοθεί στη Μονή Λαζαριστών, καθώς και η προγραμματισμένη περιοδεία του θεάτρου με το έργο «Η τύχη της Μαρούλας» στην Ανατολική Μακεδονία.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας