Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σπάνια περιηγητικά βιβλία σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Σπάνια περιηγητικά βιβλία σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Μια σπάνια έκθεση φιλοξενεί από την Τρίτη και ώς τις 6 Μαρτίου το Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για μία άγνωστη συλλογή 140 ταξιδιωτικών βιβλίων του 15ου αιώνα, με θέμα την Ελλάδα. Η συλλογή ανήκει στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνα.

43

Μια σπάνια έκθεση, με τίτλο Ο ελληνικός πολιτισμός κάτω από το βλέμμα των περιηγητών και των λογίων (15ος – 20ός αιώνας, φιλοξενεί από την Τρίτη και ώς τις 6 Μαρτίου το Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για μία άγνωστη συλλογή περίπου 140 ταξιδιωτικών βιβλίων του 15ου αιώνα, με θέμα την Ελλάδα.

Συλλέκτης των σπάνιων αυτών βιβλίων -που συνολικά αριθμούν σε 1.500 αντίτυπα, αποκτημένα από αγορές και δημοπρασίες, κυρίως στο εξωτερικό- είναι τα τελευταία 15 χρόνια ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνας.

Μέσω της συλλογής, που παρουσιάζεται στο κοινό κατηγοριοποιημένη σε πέντε ενότητες (μία για κάθε αιώνα), προβάλλονται τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του κάθε ταξιδιώτη – περιηγητή, γεωγραφικού, χαρτογραφικού, αρχαιοδιφικού, φυσιοδιφικού, ουμανιστικού και άλλου χαρακτήρα.

Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται ένα πανόραμα των ιστορικών τόπων του ελληνισμού, στη Δύση και στην Ανατολή, από την κάτω Ιταλία ώς τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Παράλληλα, οι λεπτομερείς αναφορές και περιγραφές των ηθών και των εθίμων της κάθε περιοχής, έρχονται να τονίσουν μια μοναδική εικόνα του διάσπαρτου ελληνισμού που δε διασώζεται πλέον.

Μέσα από τα βιβλία της συλλογής, ο επισκέπτης της έκθεσης θα ανακαλύψει -μεταξύ άλλων- το πώς ντύνονταν οι Ελληνίδες στα νησιά πριν από 420 χρόνια, πώς ήταν η Αθήνα το 1686, πώς ήταν η Πόλη πριν από ακριβώς 500 χρόνια, πώς ήταν η Μονή του Σινά και το Παρεκκλήσι της Αγίας Φλεγομένης Βάτου το 1784, αλλά και πώς ήταν η αρχαία και σύγχρονη Αλεξάνδρεια.

Εκτός από τα κλασικά περιηγητικά βιβλία, σημαντική θέση στην έκθεση κατέχουν σπάνια φυλλάδια και μικρά βιβλία με ποικίλο φιλελληνικό, ρομαντικό, διαφωτιστικό και άλλο συναφές περιεχόμενο.

Όπως δηλώνει στα Νέα, ο αρχιτέκτων και ιστορικός της ελληνικής τυπογραφίας Κώστας Στάικος, αφορμή για τη δημιουργία αυτή της συλλογής αποτέλεσε «ένα βαθύτερο ενδιαφέρον για την παιδεία και τον τρόπο λειτουργίας της, μια κλίση για τη γνώση, μια έγνοια για τη διαφύλαξη και τη συγκέντρωσή τους, βρίσκονται στον πυρήνα της δημιουργίας αυτής της συλλογής από σπάνιες αλλά και κοινές εκδόσεις που περιέχουν πολύτιμο υλικό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο