Πέθανε η μεγάλη Ελληνίδα χορογράφος Ζουζού Νικολούδη
Πέθανε την Παρασκευή η μεγάλη Ελληνίδα χορογράφος Ζουζού Νικολούδη σε ηλικία 86 ετών. Η κηδεία της θα γίνει με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού τη Δευτέρα στις 14:00 από το Α Νεκροταταφείο Αθηνών.
Πέθανε την Παρασκευή η μεγάλη Ελληνίδα χορογράφος Ζουζού Νικολούδη σε ηλικία 86 ετών. Από εύπορη οικογένεια της Αθήνας -ο πατέρας της ήταν ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Νικολούδης και η μητέρα της γόνος τών Φιξ- απέκτησε τέσσερα παιδιά από τον γάμο της με τον νομικό, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ανδρέα Γάζη.
Ξεκίνησε τα μαθήματα χορού τυχαία, όταν ήταν δέκα χρονών, στη σχολή χορού της Κούλας Πράτσικα, που είχε έρθει στην Αθήνα από τη Γερμανία. Εκεί παρακολουθεί τις πρώτες τάξεις χορού, αλλά όταν η καθηγήτριά της τής προτείνει να μπει στο επαγγελματικό τμήμα, οι γονείς της αντιδρούν και δεν τής το επιτρέπουν.
Συνεχίζει με σπουδές πάνω στη μουσική με τη Τζίνα Μπαχάουερ και αφού τις ολοκληρώσει θα παντρευτεί και θα γεννήσει τα τέσσερα παιδιά της.
Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο παρακολουθεί σεμινάρια χορού στη Ζυρίχη, όπου γνωρίζεται με σημαντικούς ανθρώπους του χορού της εποχής.
Στα 1955 και έπειτα από παρότρυνση από μεγάλους χορευτές της Ευρώπης αποφασίζει να δώσει ρεσιτάλ χορού στην Αθήνα. Είναι στα 38 της και η Ελένη Βλάχου θα γράψει στην Καθημερινή ένα υμνητικό κομμάτι. Η καριέρα της από τότε προχωρά γοργά.
Παράλληλα, έχει αρχίσει την καριέρα τής χορογράφου, αρχικά, στους κόλπους της ομάδας της Κούλας Πράτσικα, που για μια εποχή, μάλιστα, την ορίζει καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας. Το 1966 με το Νικηφόρο Ρώτα δημιουργούν τα «Χορικά», τα οποία έχουν ζωή ώς το 74, οπότε και διαλύονται, αφού η Νικολούδη δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά της.
Το 1995 η Βίκυ Μαραγκοπούλου, από το Κέντρο Χορού Καλαμάτας, της πρότεινε να ανασυστήσει τα «Χορικά» για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που θα γινόταν εκεί. Η Ζουζού Νικολούδη το τολμά και τα καταφέρνει.
Από τις μεγάλες στιγμές στην καριέρα της ήταν και η συνεργασία της με το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν για την παράσταση «Όρνιθες». Επίσης, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, τη Σκηνή της Ελσας Βεργή, τη Λυρική Σκηνή και την Όπερα της Πράγας. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.
Η κηδεία της θα γίνει με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού τη Δευτέρα, στις 14:00, από το Α Νεκροταφείο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο της Ζουζούς Νικολούδη: «Η Ζουζού Νικολούδη υπήρξε πρωτοπόρος της ορχηστικής τέχνης στην Ελλάδα, κορυφαία χορογράφος και σπουδαία δασκάλα πολλών γενεών. Με την πολύχρονη και σημαντική δημιουργία της, έθεσε τις βάσεις του σύγχρονου ελληνικού χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
»Η προσήλωση στην τέχνη της, η πίστη και το όραμά της, αποτελούν παράδειγμα για τον κόσμο του θεάτρου και του χορού, αλλά και για όλους εμάς που της οφείλουμε την διαμόρφωση του επιπέδου και της αισθητικής του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Στους οικείους της, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Για το θάνατο της Ζουζούς Νικολούδη δηλώσεις έκαναν η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο γγ του ΥΠΠΟ Χρήστος Ζαχόπουλος και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.
Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δήλωσε: «Μία εξέχουσα μορφή της τέχνης του χορού δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Η Ζουζού Νικολούδη συνέβαλε στην ανάπτυξη και διάδοση του χορού στην Ελλάδα, υπήρξε καινοτόμος και έλαμψε με την αρχοντική της μορφή την ευγένεια, την καλοσύνη αλλά και τη γνώση.»
Ο Πέτρος Τατούλης δήλωσε: «Έφυγε μία πρωτοπόρος του σύγχρονου ελληνικού χορού, μία δυναμική καλλιτέχνις και σπουδαία δασκάλα. Με το ανυπέρβλητο ταλέντο της και τη λεπτότητά της κέρδισε την εκτίμηση και το σεβασμό όλου του καλλιτεχνικού κόσμου και όχι μόνον. Η Ζουζού Νικολούδη άφησε για πάντα τα ίχνη της στη θεατρική σκηνή.»
Ο Χρήστος Ζαχόπουλος δήλωσε: «Η μεγάλη κυρία του χορού έφυγε αφήνοντας πλουσιότατο έργο και πολλούς νέους θεράποντες της τέχνης που υπηρέτησε με μεγάλη αφοσίωση, τιμώντας την Ελλάδα. Εκφράζουμε τη θλίψη και την ευγνωμοσύνη μας.»
Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο της μεγάλης χορογράφου Ζουζούς Νικολούδη, η οποία υπήρξε διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνις, σπουδαία δασκάλα, αλλά και σπάνιος άνθρωπος. Ίδρυσε την ομάδα "Χορικά", με στόχο τον προβληματισμό και την έρευνα σχετικά με τον χορό του αρχαίου δράματος και δίδαξε χορό για 40 ολόκληρα χρόνια. Η ανεκτίμητη προσφορά της τόσο στην τέχνη όσο και στην εκπαίδευση νέων καλλιτεχνών αποτελεί για όλους μας σημαντική παρακαταθήκη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της».