Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Θέμα χρόνου η καταστροφική υπερχείλιση λίμνης στο Θιβέτ

Θέμα χρόνου η καταστροφική υπερχείλιση λίμνης στο Θιβέτ

Μια λίμνη που σχηματίστηκε στο Θιβέτ τον περασμένο μήνα λόγω κατολίσθησης διογκώνεται συνεχώς και πρόκειται να υπερχειλίσει, κατακλύζοντας με νερά την υποκείμενη κοιλάδα που ανήκει στην Ινδία, προειδοποιούν την Τρίτη Κινέζοι αξιωματούχοι.

36

Μια λίμνη που σχηματίστηκε στο Θιβέτ τον περασμένο μήνα λόγω κατολίσθησης διογκώνεται συνεχώς και αναμένεται να υπερχειλίσει σε διάστημα εβδομάδων, κατακλύζοντας με νερά την υποκείμενη κοιλάδα που ανήκει στην Ινδία, προειδοποιούν την Τρίτη Κινέζοι αξιωματούχοι.

Η περιοχή έχει ήδη εκκενωθεί, ωστόσο η ανησυχία παραμένει. «Ανησυχούμε έντονα για αυτή την περίπτωση και διατηρούμε συχνές επαφές με την ινδική πλευρά» ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η στάθμη του νερού στη λίμνη ανεβαίνει σταθερά αυτές τις ημέρες, κατά αρκετά εκατοστόμετρα ανά ημέρα» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της υπηρεσίας υδάτινων πόρων στην επαρχία Αλί του Θιβέτ.

Η λίμνη σχηματίστηκε στα τέλη Ιουλίου όταν μια κατολίσθηση στα Ιμαλάια έφραξε τον ποταμό Παρίτσου, έναν παραπόταμο του Σουτλέζ που επίσης ρέει προς την Ινδία.

Περίπου 3.000 κάτοικοι από οκτώ ινδικά χωριά στις όχθες του Σουτλέζ απομακρύνθηκαν μετά την κατολίσθηση. Στην επαρχία Αλί η περιοχή που βρίσκεται σε κίνδυνο εκκενώθηκε από περίπου 210 χωρικούς.

«Η βροχόπτωση στην περιοχή είναι χαμηλή παρά τη βροχερή περίοδο. Αν παραμείνει χαμηλή, η λίμνη δεν αναμένεται να υπερχειλίσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Όμως αργά ή γρήγορα θα υπερχειλίσει» δήλωσε ο αξιωματούχος του Αλί.

Η Νότια Ασία πλήττεται τις τελευταίες ημέρες από το χειρότερο μουσώνα των τελευταίων 15 χρόνων. Περίπου 1.800 άτομα έχουν πεθάνει και εκατομμύρια απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, κυρίως στο Μπανγκλαντές και στην ανατολική Ινδία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο