Οι θερμίδες των πρωτεΐνων είναι «λιγότερο παχυντικές»
Μια θερμίδα είναι πάντα μία θερμίδα, ανεξάρτητα από ποια τροφή προέρχεται, διαβεβαιώνουν οι διατροφολόγοι. Όμως δυο Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι οι θερμίδες των πρωτεΐνών είναι λιγότερο παχυντικές, επειδή μέρος τους χάνεται ως θερμότητα.
Μια θερμίδα είναι πάντα μία θερμίδα, ανεξάρτητα από ποια τροφή προέρχεται, διαβεβαιώνουν εδώ και δεκαετίες οι διατροφολόγοι. Όμως δυο Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι οι θερμίδες που προέρχονται από πρωτεΐνες είναι λιγότερο παχυντικές από τις θερμίδες των υδατανθρακών.
Οι υπολογισμοί τους δείχνουν ότι η ενέργεια των πρωτεΐνών χάνεται ως θερμότητα σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Η ανακάλυψη, σχολιάζει την Τρίτη το Nature.com, αναμένεται να τροφοδοτήσει τη διαμάχη για τις αμφιλεγόμενες δίαιτες τύπου Ατκινς, που αποκλείουν τους υδατάνθρακες και επιτρέπουν την απεριόριστη κατανάλωση πρωτεΐνης και λίπους.
Οι δίαιτες αυτές φαίνεται όντως να πλεονεκτούν στο ρυθμό απώλειας βάρους, συγκριτικά με τις παραδοσιακές δίαιτες που αποκλείουν τα λίπη. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό συμβαίνει επειδή απλά οι πρωτεΐνες είναι πιο «χορταστικές» και περιορίζουν την πρόσληψη θερμίδων.
Θερμίδες και ενέργεια
Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ Φέινμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ο Γιουτζίν Φάιν του Ιατρικού Κέντρου Jacobi, επίσης στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζουν ότι η ενέργεια που προέρχεται από πρωτεΐνες μετατρέπεται σε λίπος σε μικρότερο ποσοστό από ό,τι η ενέργεια των υδατανθράκων, επειδή μεγάλο μέρος της χάνεται ως θερμότητα.
Με άλλα λόγια, παρόλο που η ενέργεια δεν μπορεί απλά να εξαφανιστεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό με διαφορετικό τρόπο.
«Το να λέει κανείς ότι μια θερμίδα είναι πάντα μια θερμίδα είναι λάθος» υποστηρίζει ο Φέινμαν.
Με αυστηρά επιστημονικούς όρους, ως θερμίδα (cal) ορίζεται η ενέργεια που απαιτείται για να αυξηθεί η θερμοκρασία ενός γραμμαρίου νερού κατά έναν βαθμό Κελσίου, υπό πίεση μίας ατμόσφαιρας. Στη διατροφολογία χρησιμοποιείται συνήθως η χιλιοθερμίδα (Cal ή Kcal).
Η διαπίστωση των δύο ερευνητών, που δημοσιεύεται στο Nutrition Journal, έχει την υποστήριξη και παλαιότερων ερευνών. Το 2002, Δανοί ερευνητές είχαν ανακοινώσει ότι οι εθελοντές που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνη χοιρινού έκαιγαν 4% περισσότερη ενέργεια από ό,τι οι εθελοντές που ακολουθούσαν δίαιτα υδατανθρακών με τις ίδιες θερμίδες.
Ο Αρνι Αστρουμ, επικεφαλής της δανέζικης έρευνας στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής και Γεωπονίας στη Κοπενχάγη, δηλώνει ότι συμφωνεί με τους Αμερικανούς συναδέλφους του «έως έναν βαθμό». Αυτό που έχει σημασία, αναφέρει, είναι αν όντως οι δίαιτες τύπου Ατκινς βοηθούν στην απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπρέι, ειδικό στην παχυσαρκία στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, η διαφορά υδατανθράκων-πρωτεΐνων είναι αμελητέα:
«Η επιδημία παχυσαρκίας δεν οφείλεται σε κάποιο μικρό βιοχημικό ελάττωμα. Οφείλεται στις μεγάλες μερίδες φαγητού που καταναλώνονται από αδρανείς ανθρώπους» σχολιάζει.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας