Υπολογιστές σε ερευνητικά ιδρύματα 12 χωρών θα ενώσουν την επεξεργαστική και αποθηκευτική ισχύ τους στο Πλέγμα (Grid) του CERN, το μεγαλύτερο δίκτυο καταμερισμένης επεξεργασίας του κόσμου.
Υπολογιστές σε ερευνητικά ιδρύματα 12 χωρών θα ενώσουν την επεξεργαστική και αποθηκευτική ισχύ τους στο Πλέγμα (Grid), το μεγαλύτερο δίκτυο καταμερισμένης επεξεργασίας του κόσμου. Το CERN, το ευρωπαϊκό εργαστήριο σώματιδιακής φυσικής, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση για τη σύνδεση των επιμέρους υπολογιστών.
Το Πλέγμα δημιουργείται για να αποθηκευθούν και να αναλυθούν τα δεδομένα που θα παράγει ένα πείραμα για την δημιουργία του Σύμπαντος.
Το CERN κατασκευάζει τον Επιταχυντή Μεγάλων Αδρονίων (LHC, Large Hadron Collider), ένα νέο εργαλείο που θα θέσει υπό δοκιμή τη Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης για τη γέννηση του Σύμπαντος.
Όπως αναφέρει το BBC, η πληροφορία που θα συγκεντρώνεται σε κάθε χρόνο λειτουργίας του επιταχυντή θα μπορούσε να γεμίσει 20 εκατ. CD. Κανένας μεμονωμένος υπολογιστής δεν θα μπορούσε να χειριστεί αυτόν τον όγκο δεδομένων.
Η λύση είναι να καταμεριστούν τα δεδομένα και το επεξεργαστικό φορτίο σε επιμέρους συστήματα, συνδεδεμένα μεταξύ τους σε έναν εικονικό υπερυπολογιστή.
Στην πρώτη φάση υλοποίησης του LHC Computing Grid συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Ισπανία και η Ταϊβάν.
«Το Πλέγμα μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την ισχύ επιστημονικών υπολογιστικών κέντρων όπου και αν βρίσκονται για να παράσχουν τον πιο ισχυρό υπολογιστικό πόρο που έχει να προσφέρει ο κόσμος» σχολιάζει ο Λες Ρόμπερτσον, επικεφαλής του προγράμματος.
To CERN είναι, εξάλλου, ο οργανισμός στον οποίο γεννήθηκε το Διαδίκτυο.
Όπως συνέβη και με το Internet, η τεχνολογία καταμερισμού του CERN ίσως διαδοθεί στο μέλλον, ώστε οποιοσδήποτε χρήστης να έχει άμεση πρόσβαση στον ταχύτερο υπερυπολογιστή του κόσμου.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας