Κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ οι νέοι επεξεργαστές Athlon 64bit
Ένα βήμα μπροστά από την Intel περνά η Advanced Micro Devices. Παρουσίασε πρώτη τσιπ για οικιακούς υπολογιστές που επεξεργάζονται δεδομένα σε «πακέτα» των 64bit, αντί για 32bit. Οι νέοι Athlon θα τιμώνται στην αμερικανική αγορά από 278 έως 733 δολάρια.
Ένα βήμα μπροστά από την Intel περνά η Advanced Micro Devices. Παρουσίασε πρώτη τσιπ για οικιακούς υπολογιστές που επεξεργάζονται δεδομένα σε «πακέτα» των 64bit, αντί για 32bit. Οι νέοι Athlon θα τιμώνται στην αμερικανική αγορά από 278 έως 733 δολάρια, για παραγελίες των 1000 τσιπ.
Η παρουσίαση των επεξεργαστών την Τρίτη συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση της Microsoft ότι τα νέα 64μπιτα Windows XP, σχεδιασμένα να αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων τσιπ, θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2004.
Η κυκλοφορία των Athlon 64 φαίνεται να αφήνει πίσω την Intel, η οποία δεν έχει καν ανακοινώσει πότε θα κυκλοφορήσουν οι Pentium 64bit για προσωπικούς υπολογιστές. Και οι δύο εταιρείες έχουν παρουσιάσει 64μπιτα τσιπ για διακομιστές και άλλα συστήματα υψηλών απαιτήσεων.
Το κύριο πλεονέκτημα των 64μπιτων επεξεργαστών είναι ότι μπορούν να υποστηρίξουν μνήμη άνω των 2GB, ώστε να τρέχουν ταχύτερα βαριές «μνημοβόρες» εφαρμογές, όπως παιχνίδια και προγράμματα πολυμέσων.
Το λογισμικό θα πρέπει, ωστόσο, να έχει σχεδιαστεί ειδικά για εκτέλεση στα 64bit για να μπορεί να να αξιοποιεί τις νέες δυνατότητες.
Το κορυφαίο μοντέλο της σειράς είναι ο Athlon 64 FX-51 στα 2.2GHz, με τιμή χονδρικής (παρτίδες των 1.000 τσιπ) στην αμερικανική αγορά 733 δολάρια. Το στάνταρτ μοντέλο Athlon 64 3200+, για χρήση σε οικιακούς και φορητούς υπολογιστές, τιμάται 417 δολάρια, ενώ ο Athlon 64 3000+ για φορητούς, ο οποίος θα κυκλοφορήσει αργότερα, θα πωλείται προς 278 δολάρια.
Τους νέους επεξεργαστές έχουν ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξουν η Fujitsu Siemens και η Hewlett-Packard. Η AMD εκτιμά, πάντως, ότι όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές PC, όπως η Dell και η Gateway, θα παρουσιάσουν στο μέλλον προτάσεις βασισμένες στους νέους Athlon.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας