Η επιτροπής ασφάλειας της NASA παραιτείται σύσσωμη μετά την τραγωδία του Columbia
Τα εννέα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αεροδιαστημικής Ασφάλειας της NASA και δύο ακόμα υπάλληλοί της παραιτήθηκαν την Τρίτη, αποδεχόμενοι το μερίδιό τους στην ευθύνη για την τραγωδία του Columbia.
36
Τα εννέα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αεροδιαστημικής Ασφάλειας της NASA και δύο ακόμα υπάλληλοί της παραιτήθηκαν την Τρίτη, αποδεχόμενοι το μερίδιό τους στην ευθύνη για την τραγωδία του Columbia.
Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία, η επικεφαλής των συμβούλων Σίρλει ΜακΚάρτι απέστειλε στον διοικητή της NASA Σον Ο Κιφ επιστολή παραίτησης, στην οποία αναφέρει ότι τα μέλη της επιτροπής «θα δώσουν σε εσάς και το Κογκρέσο την ελευθερία να ανανεώσετε την επιτροπή και να επαναδιαμορφώσετε τον καταστατικό χάρτη και την αποστολή της».
Ο Ο Κιφ aαποδέχθηκε την παραίτηση. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να ερευνήσουμε πώς χρειάζεται να εξελιχθεί η αρχική ιδέα για τη Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροδιαστημικής Ασφάλειας ώστε να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες της υπηρεσίας» είπε.
Η επιτροπή αποτελούνταν από μηχανικούς, άλλους επιστήμονες, πρώην στελέχη της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ιδρύθηκε μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 1967 στο Apollo 1, η οποίσ στοίχισε τη ζωή σε τρεις αστροναύτες.
Η Επιτροπή Διερεύνησης για το Ατύχημα του Columbia απέδιδε ευθύνες στην επιτροπή. Σύμφωνα με τον Αρθουρ Ζίγκιελμπαουμ, πρώην διοικητής της NASA και τέως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής, η έκθεση για την τραγωδία περιέγραφε την επιτροπή ως «υπαίτα για το θάνατο επτά ανθρώπων».
Ο Ζίγκιελμπαουμ έσπευσε να προσθέσει, πάντως, ότι οι σύμβουλοι της NASA είχαν προειδοποιήσει την υπηρεσία για κιδύνους στις αποστολές των διαστημικών λεωφορείων με παλαιότερες εκθέσεις τους, οι οποίες ωστόσο αγνοήθηκαν.
Λίγο μετά την παραίτησή του ο πρώην σύμβουλος ασφάλειας προειδοποίησε για κίνδυνο ατυχήματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθό, λόγω προβληματικού συντονισμού των Αμερικανών αστροναυτών με τους Ρώσους κοσμοναύτες του τροχιακού συγκροτήματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Χωρίς ταξί Τρίτη και Τετάρτη η Αττική – Νέα 48ωρη απεργία
- Συνεχώς στο τρέξιμο: Από πότε έγινε τόσο δύσκολο το διάλειμμα;
- Σάρωσε τη χώρα η κακοκαιρία: Πλημμύρες, εγκλωβισμοί, καταστροφές – Ισχυρές καταιγίδες σε 5 περιοχές πριν υποχωρήσει
- Capital Clean Energy Carriers: Οδηγώντας τις εξελίξεις στη μεταφορά LNG παγκοσμίως
- Alter Ego Media: Ενας χρόνος από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Συνταγή: Βελούδινη μπιζελόσουπα
- Προβλήματα στις ΗΠΑ από τη χιονιοθύελλα
- Mobility training: Η προπόνηση – ορισμός της ευεξίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442