Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σοβαρές οι επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών από τις σκηνές βίας στα δελτία ειδήσεων

Σοβαρές οι επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών από τις σκηνές βίας στα δελτία ειδήσεων

Η βία στα δελτία ειδήσεων έχει το χειρότερο αντίκτυπο πάνω στα παιδιά από οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας που προβάλλεται στην τηλεόραση. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε έρευνα στη Βρετανία, στην οποία έλαβαν μέρος παιδιά ηλικίας από εννέα έως 13 ετών.

38

Η βία στα δελτία ειδήσεων έχει το χειρότερο αντίκτυπο πάνω στα παιδιά από οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας που προβάλλεται στην τηλεόραση. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε έρευνα στη Βρετανία, στην οποία έλαβαν μέρος παιδιά ηλικίας από εννέα έως 13 ετών.

Σύμφωνα με το BBC, η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά μπορούν εύκολα να διακρίνουν εάν οι σκηνές βίας που παρακολουθούν στη μικρή οθόνη είναι αληθινές ή όχι, και ότι η βία των σήριαλ έχει μικρής διάρκειας επίδραση στον ψυχισμό τους. Ωστόσο, η επίπτωση από βίαιες σκηνές σε μεγάλα θέματα, όπως η 11η Σεπτεμβρίου ή ο πόλεμος στο Ιράκ, είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τα παραπάνω γεγονότα δημιούργησαν στα παιδιά το αίσθημα της απειλής με αποτέλεσμα να νιώθουν πολύ ευάλωτα. «Τέτοια συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε πραγματικό άγχος και σε αλλαγές στη συμπεριφορά» αναφέρεται στην έρευνα.

Επίσης, έγινε σαφές ότι τα παιδιά αγχώνονται ακόμη περισσότερο, εάν στις σκηνές βίας εμπλέκονται συνομήλικοί τους. Και σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά σκέφτονται πολύ και τις συνέπειες της βίας που παρακολουθούν στην τηλεόραση.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Μόρισον από το Πανεπιστήμιο του Λιντς τόνισε ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου «περιγράφηκαν από τα παιδιά ως οι πιο βίαιες σκηνές που έχουν δει ποτέ στην τηλεόραση».

«Τα παιδιά διέκριναν στις σκηνές αυτές από τη Νέα Υόρκη πολύ υψηλό ποσοστό βίας, σε αντίθεση με τους ενηλίκους, οι οποίοι είπαν σε ανάλογη έρευνα ότι η βία στις εικόνες των Δίδυμων Πύργων ήταν περιορισμένη» εξήγησε.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το βρετανικό Συμβούλιο Τηλεόρασης, από την Επιτροπή Κατάταξης Ταινιών και το BBC.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο