Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Εξελιγμένες κοινωνίες στην Αμαζονία πριν από την άφιξη του Κολόμβου

Εξελιγμένες κοινωνίες στην Αμαζονία πριν από την άφιξη του Κολόμβου

Το βόρειο τμήμα του Αμαζονίου στη Βραζιλία ήταν πυκνοκατοικημένο πριν από την άφιξη του Κολόμβου στο Νέο Κόσμο. Αυτό έδειξαν τελευταίες έρευνες, καταρρίπτοντας την επικρατούσα άποψη, ότι δηλαδή το μόνο που βρήκε ο Κολόμβος το 1492 ήταν παρθένα δάση.

38

Το βόρειο τμήμα του Αμαζονίου στη Βραζιλία ήταν πυκνοκατοικημένο πριν από την άφιξη του Χριστόφου Κολόμβου στο Νέο Κόσμο. Αυτό απέδειξαν τελευταίες έρευνες που έγιναν στην περιοχή, καταρρίπτοντας την έως τώρα επικρατούσα άποψη, ότι δηλαδή το μόνο που βρήκε ο Κολόμβος το 1492 ήταν παρθένα δάση.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science, πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και δορυφορικές φωτογραφίες απέδειξαν ότι στην περιοχή υπήρχαν εξελιγμένα δίκτυα πόλεων και εκατοντάδες χωριά πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων αποίκων.

Αν και η επιστημονική αυτή άποψη είχε διατυπωθεί και στο παρελθόν, έλειπαν όμως οι αποδείξεις που θα την στήριζαν.

Τώρα, ο Μάικλ Χέκενμπεργκερ, από το Πανεπιστήμιο της Φλώριντα, και οι συνάδελφοί του έχουν ερευνήσει και χαρτογραφήσει 19 χωριά, δρόμους, τάφρους, γέφυρες, καλλιεργήσιμες γαίες, ακόμη και πάρκα ανοιχτά για τους κατοίκους, καθώς και δασικές περιοχές προς εκμετάλλευση.

Η ομάδα του Χέκεμπεργκερ χαρτογράφησε την περιοχή χρησιμοποιώντας σύστημα GPS (προσδιορισμός στίγματος με τη βοήθεια δορυφόρων). Ανακάλυψαν ένα μεγάλο δίκτυο χωριών με μεγάλες κεντρικές πλατείες και δρόμους με κράσπεδα, των οποίων η κατεύθυνση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αστρονομικές παρατηρήσεις.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η κοινωνία είχε προηγμένες γνώσεις μηχανικής. Ο Χέκενμπεργκερ υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα χωριά μπορεί να είχαν έως και 5.000 κατοίκους.

Από την έρευνα επίσης προέκυψε ότι οι δρόμοι χώριζαν την περιοχή σε τρία μέρη· την καλλιεργήσιμη γη, τους ανοιχτούς χώρους για τους κατοίκους και τις προς εκμετάλλευση δασικές εκτάσεις.

Αν και υπάρχουν τμήματα του δάσους, στα οποία οι κάτοικοι εκείνης της εποχής δεν είχαν φτάσει, ο Χέκενμπεργκερ υποστηρίζει ότι τμήμα του χρησιμοποιούνταν περισσότερο για συμβολικούς λόγους παρά για οικονομικούς. «Το δάσος είχε μεγάλη σημασία για τους κατοίκους, την ίδια ακριβώς που έχει το Σέντραλ Παρκ για τους Νεοϋορκέζους» προσθέτει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο