H Κίνα επενδύει στον ευρωπαϊκό αντίπαλο του GPS
Η Κίνα θα καλύψει περίπου το ένα πέμπτο του προϋπολογισμού για τους δορυφόρους του συστήματος πλοήγησης-προσδιορισμού στίγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πεκίνο πάντως φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για το στρατιωτικό υποσύστημα του Galileo.
36
Η Κίνα κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ ώστε να καλύψει περίπου το ένα πέμπτο του προϋπολογισμού για τους δορυφόρους του συστήματος πλοήγησης-προσδιορισμού στίγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Κίνα θα βοηθήσει ώστε το Galileo να γίνει η μείζον υποδομή για την αναπτυσσόμενη αγορά υπηρεσιών εντοπισμού» δήλωσε ο Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Λογιόλα ντε Παλάτσιο, όπως αναφέρει το BBC.
Το πρόγραμμα Galileo θα επιτρέψει στις δύο δυνάμεις να ανεξαρτητοποιηθούν από το στρατιωτικό αμερικανικό σύστημα GPS.
Οι 30 δορυφόροι του παγκόσμιου δικτύου αναμένεται να κοστίσουν 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 230 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Πεκίνο.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η συνεργασία ΕΕ-Κίνας θα καταστήσει συμβατά το Galileo και το κινεζικό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία και εικάζεται ότι θα έχει και στρατιωτικές εφαρμογές.
Η ασιατική χώρα είναι ήδη μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην αγορά εκτόξευσης εμπορικών δορυφόρων και προωθεί δυναμικά τη διαστημική της τεχνολογία. Εντός του φθινοπώρου, πιθανώς στα μέσα Οκτωβρίου, σκοπεύει να γίνει η τρίτη χώρα του κόσμου που πραγματοποιεί επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα.
Την Παρασκευή εγκαινιάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου κέντρο εκπαίδευσης για την τεχνολογία δορυφορικής πλοήγησης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.
Το Galileo είναι κατά βάση πολιτική υπηρεσία και θα μπορεί σχεδόν σε κάθε περίσταση να παρέχει δεδομένα για κρίσιμες εφαρμογές όπως η καθοδήγηση πολιτικών αεροσκαφών.
Αντίθετα, το GPS, όπως και το ρωσικό Glonass, ελέγχεται από τον στρατό και προβλέπεται να τεθεί εκτός λειτουργίας σε περίπτωση που κάποιος εχθρός το χρησιμοποιήσει για την καθοδήγηση πυραύλων ή βομβών.
Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη, η Κίνα ενδιαφέρεται κυρίως για το υποσύστημα PRS του Galileo (Public Regulated Service), το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις Αρχές ασφαλείας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (11/1): Πού θα δείτε το Άρης – ΑΕΚ, το ματς του Παναθηναϊκού και τον τελικό Μπαρτσελόνα – Ρεάλ
- Ακλόνητοι στα μπλόκα οι αγρότες ετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Κόκκινη γραμμή η επιβίωσή μας»
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου
- Ιράν: Αναφορές για 116 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν»
- Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πατησίων – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα
- Χειμερινές εκπτώσεις: Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ
- Στην Καρδίτσα με Τζόουνς ο Ολυμπιακός – Εύκολο απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
- Συνελήφθη ο Τίμοθι Μπάσφιλντ: Κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων – Οι προκλητικές δηλώσεις του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-135x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)























































![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442