Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μήλον της Έριδος… το χέρι της θεάς Ίριδας που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο

Μήλον της Έριδος… το χέρι της θεάς Ίριδας που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο

Στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς και όχι της Ίριδας ισχυρίζεται ο Βρετανός γραφίστας Ρίτσαρντ Ντάιβερς ότι ανήκει το θραύσμα του μαρμάρινου χεριού που εκτίθεται εδώ και έναν αιώνα στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

43

Για έναν αιώνα οι επισκέπτες της αίθουσας με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αντικρίζουν μαζί με το άγαλμα της θεάς Ίριδας ένα θραύσμα μαρμάρινου χεριού.

Από σήμερα, όμως, η πραγματική ταυτότητά του αμφισβητείται κι αυτό γιατί ο Βρετανός γραφίστας Ρίτσαρντ Ντάιβερς ισχυρίζεται ότι το θραύσμα δεν ανήκει σε αυτή, αλλά στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς.

Το θέμα δημοσιεύτηκε χθες, Δευτέρα, στη βρετανική εφημερίδα Guardian, με το χαρακτηριστικότατα τίτλο «Ειδικοί λένε πως στο Βρετανικό Μουσείο η δεξιά τους δεν ξέρει τι ποιεί η αριστερά τους». Υπογραμμίζεται, δε, ότι την ώρα που η διαμάχη μεταξύ του Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Μαρμάρων είναι σε πλήρη εξέλιξη, νέο «μήλον της έριδος» αποτελεί ένα θραύσμα χεριού ηλικίας 2.441 χρόνων.

Πρόκειται για το θραύσμα υπ αριθμόν 331, το οποίο εδώ και δύο αιώνες βρίσκεται στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου ως ένα από τα κομμάτια των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως ισχυρίζεται Ρ.Ντάιβερς, αποτελεί το δεξί χέρι από το μεγάλο κεντρικό τμήμα του δυτικού αετώματος, το οποίο οι χριστιανοί -και όχι ο λόρδος Έλγιν- απέσπασαν βίαια από το μνημείο, πριν από 1.500 χρόνια, μετατρέποντας τον αρχαίο ναό σε εκκλησία. Αποδίδει, μάλιστα, το μαρμάρινο θραύσμα στη θεά Αθηνά, στην οποία ήταν αφιερωμένος ο Παρθενώνας.

Ήδη Ρ.Ντάιβερς απέστειλε σχετικό υπόμνημα στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας, ζητώντας να εξεταστεί το θέμα. «Αληθοφανείς» χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Όλγα Παλαγγιά, επισημαίνοντας ότι πράγματι το συγκεκριμένο θραύσμα δεν ανήκει στην Ίριδα.

Παράλληλα, η κ. Παλαγγιά, χωρίς να αναφέρει σε ποια μορφή των αετωμάτων μπορεί να ανήκει το θραύσμα, υποστηρίζει ότι η άποψη του κ. Ντάιβερς δεν είναι καινούργια ανακάλυψη.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου την Τρίτη, στους ισχυρισμούς του Βρετανού γραφίστα απάντησε το Βρετανικό Μουσείο, λέγοντας ότι κάνει λάθος. Δέχθηκε, όμως, να φέρει ένα εκμαγείο του χεριού από την αποθήκη και να το εξετάσει μαζί με το άγαλμα.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο