Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Εικαστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας εν όψει της Συνόδου της 16ης Απριλίου

Εικαστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας εν όψει της Συνόδου της 16ης Απριλίου

Με ενδιαφέρουσες εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του Ζαππείου και σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, η σύγχρονη ελληνική τέχνη δίνει το δικό της «παρών» στη Σύνοδο για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ των δέκα χωρών της Ευρώπης.

30

Με ενδιαφέρουσες εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του Ζαππείου και σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, η σύγχρονη ελληνική τέχνη θα δώσει το δικό της «παρών» στη Σύνοδο για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ των δέκα χωρών της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα του Σαββάτου, από την προσεχή Τρίτη έως τη λήξη της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η τέχνη θα σκεπάζει επτά υπό ανακαίνιση κτίρια στους άξονες της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, της Αποστόλου Παύλου και της Αδριανού, από όπου θα περάσουν τα οχήματα με τους ηγέτες των «25».

Μεταξύ άλλων, δύο κολάζ του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη θα σκεπάζουν δύο κτίρια επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο ύψος της Ακρόπολης. Τα κολάζ σχολιάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο μύθος της ελληνικής μυθολογίας στο εξωτερικό.

Επίσης, τα πλαστικά στρατιωτάκια, μουσικοί και ποδοσφαιριστές του Τάσου Βρεττού από τη σειρά Περί πάτρις θα αποτελέσουν ένα εντυπωσιακό πανό.

Το ίδιο θα συμβεί και με το παιδικό σχέδιο που πήρε στις αποσκευές του ο πρόσφυγας Νίκος Χαραλαμπίδης εγκαταλείποντας την Κύπρο το 1974, τη βεβηλωμένη Γη του Γιώργου Γυπαράκη και το σχέδιο του Ηλία Παπαηλιάκη.

Η «ένδυση» των κτιρίων θα πραγματοποιηθεί από την ελληνική προεδρία σε συνεργασία με την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων.

Στο εσωτερικό του Ζαππείου, στις αίθουσες υποδοχής και στους χώρους όπου θα κινούνται οι ηγέτες θα φιλοξενούνται έργα τέχνης από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Έξω από την κυρίως αίθουσα θα τοποθετηθεί ένα έργο από νέον και χρυσόχαρτο επάνω σε ξύλο του Στίβεν Αντωνάκου με τίτλο Rememberance. Στον ίδιο χώρο θα τοποθετηθεί και η μεταλλική σύνθεση Time Square της Χρύσας.

Τέλος, τα αναμνηστικά «ποντίκια» των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα mousepads θα διακοσμούνται με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τον Ιούνιο θα οργανωθούν ξεναγήσεις, ώστε το κοινό να έλθει σε επαφή με τις διαφορετικές πτυχές και εκφράσεις της ελληνικής εικαστικής τέχνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο